Az emléktáblát a heves kritikák miatt máris leszedték.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, múlt héten adták át Kanada első holokauszt emlékművét, ám az átadóünnepséget követően többeknek szemet szúrt, hogy az épületen álló emléktáblán sem a „zsidó”, sem az „antiszemitizmus” szavak nem szerepelnek. A heves kritikákat követően eltávolították a feliratot – derül ki a Ynetnews cikkéből.

Az ottawai épület átadóján Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is jelen volt, aki beszédében elkötelezettséget vállalt az antiszemitizmus, a rasszizmus és a diszkrimináció elleni harc mellett, ám a zsidóságot ő sem említette külön. Trudeau azt mondta, az emlékműve „azon férfiak, nők és gyermekek millióinak emlékére állították, akiket meggyilkoltak a holokauszt során”.

A történtek kapcsán David Sweet kanadai parlamenti képviselő elítélte a zsidóság kifejelejtését, ami nem példanélküli a kanadai holokauszt megemlékezések esetében. „Ha a zsidók elleni gyűlölettel szembe akarunk szállni, akkor a történelmet illetően pontosnak kell lennünk” – hangsúlyozta Sweet.

A kritikára adott válaszában Melanie Joly, Kanada kulturális minisztere azt nyilatkozata, hogy az emlékművet a holokauszt hatmillió zsidó és ötmillió más nemzetiségű áldozatának emlékére emelték.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews