Az egykori szövetséges hatalmak közül eddig Kanada volt az egyetlen olyan ország, amely nem rendelkezett hasonló emlékművel.

Nemzeti Holokauszt Emlékművet adtak át a kanadai Ottawában – közölte a Forward. A Dávid-csillag alakú épületet egy évtizeden át, közel 7.2 millió amerikai dollárból építették.

„Ez az emlékmű mindig bátorítson minket arra, hogy kitárt karokkal és nyitott szívvel fogadjuk be a szükségben levőket” – mondta a szerdai átadón Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Az ünnepséget követően állítólag több holokauszt-túlélő is csalódott volt – tekintettel arra, hogy reményeikkel ellentétben Trudeau nem tért ki annak a 900 európai zsidónak a történetére, akiket Kanada nem volt hajlandó befogadni a második világháború idején; és a MS St. Louis fedélzetén lévő menekülteket nem engedték partra szállni 1939-ben.

A miniszterelnök annak ellenére sem említett szót a történtekről, hogy a The New York Times-nak adott nyilatkozatában júniusban azt mondta, kormánya készül rá, hogy formális bocsánatkérést tegyen az elutasított zsidó menekültek ügyében – emlékeztet a Jewish Telegraphic Agency.

Egyesek szerint a kanadai holokauszt emlékmű felállítása kizárólag annak köszönhető, hogy 2007-ben az Ottawai Egyetem egyik hallgatója nehezményezte annak hiányát, majd éveken át tartó munkába kezdett, hogy felépülhessen.

zsido.com

Kép forrása: Holocaustmonument.ca