Az amerikai elnök kilencfős delegációt fogadott Washingtonban az „Oktatás és Tudás Megosztásának” napjára emlékezve.

Hétfőn a Fehér Ház ovális termében tartott ünnepi fogadáson Obama a chabad delegáció tagjaival együtt emlékezett meg Menachem Mendel Schneerson rabbi munkásságáról, melynek elismerésére 1978 óta minden évben különleges ünnepnapot állít Amerika első számú vezetője – adta hírül a collive.com.

Ahogy arról a zsido.com korábban beszámolt, Barack Obama 2015. március 31-ét az Oktatás és Tudás Megosztásának (Education and Sharing Day) napjává nyilvánította a lubavicsi Rebbe emlékének tiszteletére.

A delegáció tagjai között volt a nemzetközi chábád mozgalom egyik vezetője Abraham Shemtov rabbi, a Chábád Lubavics Amerikai Barátainak vezetője, Levi Shemtov rabbi, Yossy Gordon rabbi, a Chábád a Kampuszon szervezet képviseletében; valamint Chava Hecht rebbecen, a nők oktatásának egyik lubavicsi úttörője. Az elnök szűkebb hazáját,Illinois Államot Meir Shimon Moscowitz rabbi, az Emih által fenntartott Pesti Jesiva rabbiképző volt növendéke, a chicagoi chabad mozgalom vezető rabbija képviselte. A következő generáció képviseletében a világszerte ismert Civot Hasem ifjúsági szervezet két tagja, Menachem Mendel Benjaminson és Chaya Mushka Goldstein vett részt a találkozón.

Ez volt az első alkalom, hogy női tagja is volt a Fehér Házba látogató a lubavicsi küldöttségnek. Mivel ezt az évet az elnök a nők oktatásának szentelte, ezért csatlakozott a csoporthoz a rebbecen, aki nők ezreit oktatta az elmúlt közel hét évtizedben.

Az elnök nagy szeretettel fogadta a delegációt és azokra a közös értékekre hívta fel a figyelmet, amik összekötik a zsidókat és nem-zsidókat az Egyesült Államokban. Mint mondta, az oktatás nem pusztán a tudás átadása, hanem alapvetően egy építő tevékenység – ahogy ezt a Rebbe is tartotta. Közös erkölcsi kötelességnek nevezte a növekvő antiszemitizmus elleni harcot, és hangsúlyozta, hogy erre továbbra is fel fogja hívni a világ vezetőinek figyelmét.

Shemtov rabbi, a delegáció vezetője megemlítette Izraelt is a találkozó során, utalva a Rebbe szavaira, aki élete során azt hangsúlyozta, hogy az izraeli eseményeket mindig a történelmi kontextuson keresztül kell nézni, visszatekintve egészen Ábrahám ősatyánkig, csak így lehet mélységében megérteni a problémát.

Végezetül arról beszélt, hogy vannak helyzetek, amikor egy vezetőnek létfontosságú döntést kell meghoznia. Ezekben a pillanatokban úgy tűnhet, a vezető magára maradt. „De ezek nem valóban magányos pillanatok, hiszen az Örökkévaló ott van azzal, akinek meg kell hoznia a döntést.” – tette hozzá Shemtov rabbi.

A fogadás során Obama megmutatta vendégeinek az idei kiáltvány másolatának bekeretezett példányát, kifejezve nagyra becsülését a Rebbe munkája előtt, melynek köszönhetően „az oktatás közös értékévé vált a zsidó és amerikai közösségnek”. A delegáció tagjai egy ezüst menórával ajándékozták meg az elnököt, ami a sötétséget legyőző fényt szimbolizálja.

Az elnöki találkozó előtt a delegáció látogatást tett a Nepáli Nagykövetségen, ahol együttérzésüket fejezték ki az országot sújtó földrengés miatt.

 

zsido.com

 

Kép forrása: http://www.vosizneias.com/201612/2015/04/27/washington-president-obama-welcomes-chabad-lubavitch-to-the-white-house/