A Lubavicsi Rebbe születésnapjának évfordulója idén is hivatalosan elismert jeles napként, az oktatás napjaként köszöntött az amerikai állampolgárokra.

Barack Obama elnök egy kiáltvány aláírásával az „Oktatás és a (tudás) Megosztásának Napjává” nyilvánította 2015. március 31-ét, zsidó számítás szerint niszán hónap 11. napját a Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi emlékének tiszteletére.

A Fehér ház által március 30-án közzétett dokumentumban az amerikai elnök nagyra becsülését fejezte ki a Rebbe hosszantartó erőfeszítéseiért, amit a zsidó és nem zsidó körökben zajló oktatás ügyéért tett, továbbá hangsúlyozta, hogy a Rebbe egész életét az oktatás támogatásának szentelte, amit, az emberiség sarokkövének tekintett. A Lubavicsi Rebbe a fiatalok fáradhatatlan szószólójaként őszintén hitt abban, hogy „mindaddig, amíg van olyan gyermek, aki nem részesül megfelelő oktatásban, nem nyugodhatunk meg, és nem csökkenthetjük erőfeszítéseinket” – írta az elnök.

„Az olyan vezetők miatt, mint a Rebbe, tettünk nagy lépéseket a mindenki számára elérhető minőségi oktatás irányába – de az ő öröksége nem csupán egy előrelépés története, hanem arra is emlékeztet minket, hogy ne felejtsük el szavait és folytassuk ezt a befejezetlen feladatot” – szerepel a dokumentumban, amely többek között a lányok tanulási lehetőségeinek kiterjesztését is szorgalmazza.

„Szerte a világon lányok küzdik le a szegénységet és a biztonságukat fenyegető támadásokat azért, hogy tanulhassanak. Ezek a lányok bátrak, ambiciózusak és rendíthetetlenek a hatalmas kihívások közepette is” – fogalmazott Obama. „Az Amerikai Egyesült Államokban ünnepelt Oktatás és a (tudás) Megosztásának Napján elismerjük azon oktatók munkáját, akik a változás úttörői, és mindenki más erőfeszítéseit, aki valami nagyszerű dolog szikráját lobbantotta fel el egy gyermekben; továbbá elkötelezzük magunkat egy olyan világ felépítésére, ahol a gyermekek sorsát csakis saját álmaiknak nagysága és képzeletük ereje korlátozhatja”.

Először 1978-ban ünnepelték meg ily módon a Rebbe születésnapját Abraham Shemtov rabbi kezdeményezésére, aki arra kérte Jimmy Carter amerikai elnököt, hogy jelölje ki az oktatás napját a Rebbe tiszteletére. Végül 1978. április 18-át hivatalosan is nemzeti ünnepnapnak nyilvánították, amit azóta is minden soros amerikai elnök követett, a Rebbe születésnapjának zsidó dátumát véve alapul.

1982-ben Ronald Reagan elnök nyilatkozatában azt írta: „A Lubavicsi Rebbe munkája arra emlékeztet, hogy a tudás csupán értéktelen cél marad mindaddig, amíg nem párosul erkölcsi, szellemi bölcsességgel és megértéssel. Élő példáját adta a hét noahita törvény átfogó érvényességének, egy erkölcsi rendszernek, ami vallásunktól függetlenül mindannyiunkra érvényes.”

1984-ben A Lubavicsi Rebbe születésének 80. évfordulóján a Szenátus és a Képviselőház által kiadott 447. számú határozat értelmében április 4-ét az Elmélkedés Nemzeti Napjává nyilvánították az Amerikai Egyesült Államokban.

 

Kép: http://www.collive.com/show_news.rtx?id=8365

 

 

Megszakítás