A Soros György alapította budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) újabb közleményben reagált a militánsan Izrael-ellenes professzor meghívása miatti viharra. A dokumentum elítéli Joseph Massad némely nézetét, de a meghívást nem helyteleníti.

Hivatalos közleményben reagált a CEU arra, hogy a – főleg online – nyilvánosság előtt tovább folytatódott a Columbia Egyetem arab-amerikai vendégelőadójának botrányos ügye.

Mint arról beszámoltunk, Joseph Massad professzort eredetileg a gender tanszék hívta meg előadni szexualitás és iszlám témakörben, ám a Facebookon szerveződő „CEU Students for Justice in Palestine” (CEU diákok Palesztina Igazságáért) csoport felkérésére egy másik előadásban a közel-keleti helyzetről is beszélt. Massad hírhedt Izrael-gyűlölő értelmiségi, aki nem ismeri el a zsidó nemzet jogát az államalakításra. Izraelt rasszista és „cionista gyarmatosító vállalkozásnak” tartja, és számos írásában, például az Izrael- és zsidógyűlölő Electronic Intifada honlapon is kifejtette, hogy legitimnek tekinti az Izraellel szembeni erőszakos fegyveres fellépést.

A Hetek című lap beszámolója szerint egyébként az épület folyosóin a „Nakbáról” (az arab „katasztrófa” szó Izrael megalakulását jelenti számukra) szóló, illetve Izrael-ellenes poszterek sorakoztak, még a Zsidó Tudományok tanszék előtt is, ezeket azóta információnk alapján levették.

Előadásában Massad professzor ezúttal sem fogta vissza magát. Az izraeli-palesztin konfliktusról kérdező hallgatót kijavította, mondván „nem egy kétoldalú konfliktusról, hanem egyértelműen egy elnyomó hatalom status quo-járól beszélhetünk”, majd kijelentette: „Izrael olyan ‘gyarmatosító, apartheid entitás’, amelynek nincs helye a Közel-Keleten (…). Massad szerint a palesztinok nagyot hibáztak, amikor 1993 után feladták a fegyveres harcot a cionistákkal szemben, amit a 70-es években Jasszer Arafat vezetésével megkezdtek.”

A „nyitott, demokratikus, az emberi jogokat tisztelő társadalmakat létrehozni” vágyó egyetem szóvivője közvetlenül a rendezvény előtt „zártkörűnek” minősítette a nyílt szervezésű, regisztrációt sem igénylő Facebook-csoport beszélgetését, és minden külsős érdeklődőt (köztük munkatársunkat) hazaküldött. A CEU, amelynek berkeiben nagy visszhangot keltett az ügy, először négy pontban reagált a történtekre. Az első válaszuk leszögezte:  „Az egyetem visszautasít minden olyan kijelentést, amely Izrael Állam megszüntetéséről szól. Ezt a kijelentést minden esetben visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartjuk”, ugyanakkor a tanszék hatáskörébe utalják az ilyen meghívásokat.

A CEU mostani, második közleménye (lásd a cikk végén) sem látja szükségesnek a bocsánatkérést a nyíltan Izrael- és zsidóellenes professzor meghívása miatt, és az önkritika egyéb jelei is hiányoznak a dokumentumból. Információink szerint a CEU vezetése elutasította, hogy az ügy kifelé történő kommunikációjában sajnálkozást fejezzenek ki, hiszen az értékelésük szerint nem követtek el hibát. Az sem olvasható sem az első, sem a második nyilatkozatban, hogy a jövőre nézvést kizárnák a Massad-hoz hasonló militáns, gyűlölködő értelmiségiek meghívását.

„A CEU tisztában van vele, hogy Joseph Massad tett Izrael Állam eltörlésére vonatkozó kijelentéseket a múltban. A CEU határozottan elítél és elutasít minden, Izrael Állam eltörlésére vonatkozó véleményt. Az ilyen vélemények különösen visszataszítóak az antiszemitizmus örökségének és napjainkban tapasztalható megnyilvánulásainak fényében. A békés párbeszéd és a kritikus gondolkodás mellett elkötelezett egyetemként hisszük, hogy a béketárgyalások jelentik a megfelelő megoldást az izraeli–palesztin konfliktus rendezésére” – állapítja meg az aláírás nélküli, tehát az egész intézmény álláspontját megjelenítő dokumentum a legutolsó bekezdésben, de előtte az akadémiai és a tudományos szabadságra, az intézményi autonómiára, sőt, az „elfogulatlan és szabad vita légkörére” hivatkozva, elhárítják a felelősséget a történtekért.

A CEU tehát utólag sem helyteleníti Massad meghívását.

ceu

 

Munkatársunktól

 

Kép: frissdiplomas.hu

 

Megszakítás