Előadást tartott a Közép-európai Egyetemen Joseph Massad, a szélsőségesen Izrael-ellenes nézeteiről elhíresült egyetemi professzor, hogy az ott tanuló diákoknak adjon tanácsokat a palesztinokkal szolidaritást hirdető bojkott támogatásához.
Joseph Massad, a Columbia Egyetem professzora a Közép-európai Egyetemre (CEU) látogatott kedden, hogy „kötetlen beszélgetés” keretein belül találkozzon egyetemi hallgatókkal, a CEU Diákok Palesztina Igazságáért (CEU Students for Justice in Palestine) nevű egyesület szervezésében megrendezett eseményen.

A zsidóság „Izraelben végzett gyarmatosításáról” és „rasszizmusáról” szóló tanait Massad rendszeresen népszerűsíti publikációin és előadásain keresztül. Az Electronic Intifada híroldalon megjelent írásában – melyet a keddi esemény szervezői előzetes tanulmányozásra ajánlottak az érdeklődőknek – hangsúlyozza, hogy nem ajánlatos a nemzetközi jogra kizárólagos eszközként tekinteni a „palesztin ellenállásban”.

„Palesztina romjain történt zsidó telepes gyarmat felállításának 67. évfordulóján hangsúlyoznunk kell, hogy nem az izraeli rasszizmus és kolonializmus különböző aspektusainak pragmatikus elfogadása hozza el a palesztinok számára a tartós igazságot és békét […]. Hanem a cionista gyarmatosító vállalkozás vége, kezdve minden rasszista és gyarmatosító jogi és intézményi struktúráinak megszüntetésével […]. És ebben nem tűrhetnek kompromisszumot azok, akik szolidaritást vállalnak a palesztinokkal” – szerepel az írásban.

Ahogy arról a Vigyázó Blog előzetesen írást tett közzé, a vendégprofesszor keddi előadása a Facebook-on is meghirdetett, nyilvános eseményként szerepelt, kötelező regisztrációt nem jeleztek előre a szervezők. Az rendezvényre szerkesztőségünk is megpróbált bejutni, azonban a helyszínen nem engedték be az érdeklődőket és a sajtó munkatársait – a biztonsági őrök elmondása szerint azért, mert zártkörűvé minősítették a keddi rendezvényt.

Egy, a beszélgetésen részt vett egyetemista szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy a hallgatóság között láthatóan többségben voltak azok a „lelkes és aktív fiatalok, akik bevallásuk szerint kimondottan szeretnék a palesztinok ügyét támogatni” – és ennek lehetséges módjáról faggatták Massadot. A beszélgetés során pedig egy fiatal bocsánatot kért, miután az „arab-izraeli konfliktusról” kérdezte, mert Massad kijavította: „nem egy kétoldalú konfliktusról, hanem egyértelműen egy elnyomó hatalom status quo-járól beszélhetünk”.

A Hezbollah és a Hamász iránti szimpátiáját is kifejező Massad meglepően nagy tájékozottságról tett tanúbizonyságot a magyar antiszemitizmus témájában.

A cionizmus és antiszemitizmus relációjában a professzor hangot adott sajátos véleményének. „A cionizmus gyakran egyben antiszemitizmus is, mert a zsidó állam nem tekint zsidóként azokra, akik nem Izraelben élnek” – fejezte ki véleményét forrásunk szerint Massad, aki a Gender tanulmányok tanszékének támogatásával „Islam and/in Sexuality” címmel másik előadást is tartott az egyetemen kedden. Forrásaink szerint a két program közötti időszakban Izrael-ellenes plakátokat helyeztek el az egyetemi épületben – többek között a Zsidó Tanszéknél is.

Szerkesztőségünk megkereste a CEU-t. Azt próbáltuk volna megtudni, hogy a nyitott társadalom eszméjét hirdető intézmény miért biztosított színpadot a szélsőségesen Izrael-ellenes nézeteket valló személynek, és később miért nyilvánított zártkörűnek egy Facebook-on meghirdetett programot. Írásunk megjelenéséig nem érkezett válasz a részükről.
Munkatársunktól

Kép forrása: flickr.com

Megszakítás