Yehuda Teichtal, Berlin főrabbijának vezetésével megemlékezést tartottak a karácsonyi vásáron elkövetett terrortámadás 12 halálos áldozatának emlékére, és imádkoztak a sebesültek gyors felépüléséért. A szertartáson a zsidó közösség száz tagja vett részt.

“Együtt állunk most itt. A terrorista sem tett köztünk különbséget. Nem csak Németország, Berlin vagy a zsidók ellen követték el ezt a támadást. Mindenki ellen szólt a merénylet, aki demokráciában, kölcsönös tiszteletben és fényben akar élni. A mi válaszunk erre az a szolidaritás és egység, melyet ma itt láthatunk.” – mondta a rabbi.

Rabbi Teichtal a megemlékezésen

Klaus Dieter Groll, a Bundestag és a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt tagja is részt vett a megemlékezésen. Groll beszédében elmondta, hogy a múltban már sok zsidó rendezvényen vett részt, és sajnálattal tapasztalta, hogy minden évben egyre nagyobb biztonsági készültségre van szükség. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét csökken majd a közösséget fenyegető veszély mértéke. Elmondta azt is, hogy manapság már az egész városban szükség van a fokozott készültségre, de a terrorizmusra adott legjobb válasz az, ha az élet a megszokott mederben folyik tovább. A politikus egyébként részt vesz a berlini Brandenburgi Kapunál megrendezett nyilvános hanukaünnepségen is.

A berlini hanukia

A megemlékezés során a résztvevők közösen mondtak zsoltárokat és 12 gyertyát gyújtottak meg a merényletben elhunytak emlékére. A ceremóniát az Oszé sálom bimromáv imarészlet eléneklésével zárták, melyben békésebb világért fohászkodunk.

Forrás: Arutz7