A Brexitet követően egy befolyásos németországi rabbi arra szólította fel a kontinens zsidó közösségeinek vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az Európai Unió egységének megőrzéséért.

Yehuda Teichtal Berlin rabbijaként szolgál és a városban működő lubavicsi oktatási központ vezetője. Az Unió egységéért való aggodalmának akkor adott hangot, amikor Thomas Oppermannal, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakcióvezetőjével találkozott.

„Az Európai Unió megalapítása, és a kultúrák sokszínűsége iránti elkötelezettsége az európai zsidó közösségek javát szolgálja. Éppen ezért az EU szétesésének veszélye, és a nemzetállamok rendszeréhez való visszatérés lehetősége aggodalommal tölti el az európai zsidókat” – mondta Teichtal rabbi.

Yehudah Teichtel rabbi
Yehudah Teichtel rabbi
Bár a brit zsidó közösség egy része a kilépést támogatta, többségük inkább maradt volna az EU-ban. A kontinens más államaiban is az Unió-pártiság jellemzi a zsidókat. Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke a következőt nyilatkozta: „A Brexit után már egy új Európában élünk. Az Európai Unió megszüntetését követelő hangok egyre erősebbekké válnak, és a kontinens még számos jelentős változás előtt áll.”

Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbinikus Központ igazgatója szerint az európai zsidók sokat veszítettek a kilépéssel, és érezni fogják a brit közösségek hiányát Brüsszelben. „A Brexit miatt sok politikai párt megnyalta a szája szélét, és hatalma erősödését várja Nagy-Britannia távozásától. Úgy tűnik, a Brexitből merítenek reményt. Ez nagyon aggasztó hír az európai zsidók számára.”

Menachem Margolin rabbi
Menachem Margolin rabbi
Yitzchok Loewnthal, Dániában élő, brit születésű lubavicsi rabbi árnyaltabban fogalmazott: „Jobban örültem volna, ha a maradásra szavazók kerülnek többségbe. Az Európai Uniónak azonban meg kell tanulnia úgy egyben tartani a tagországokat, hogy közben teret ad az egyes államok egyedi karakterének is. A zsidóság egységhez való hozzáállását a menóra fejezi ki, melynek ágai a különböző hagyományokat, szokásokat, elgondolásokat jelképezik, mégis mindegyikük a középső láng felé fordul, mely Istent és a Tórát szimbolizálja.”

Yitzchok Loewnthal rabbi a családjával
Yitzchok Loewnthal rabbi a családjával
Forrás: Forward

Megszakítás