Egy friss felmérés szerint a brit zsidók közül kétszer annyian voksoltak Nagy-Britannia EU-tagsága mellett, mint ahányan támogatták a Brexitet.

A Survation közvélemény kutató vállalat által készített felmérés szerint a Nagy-Britanniában élő zsidók többsége elégedetlen a nemrég megtartott népszavazás eredményével. A The Jewish Chronicle számára készült felmérés során 1000 főt kérdeztek meg, akiknek 59 százaléka mondta azt, hogy csalódott a Brexit miatt, csak 28.3 százalék elégedett a döntéssel.

Ugyancsak 59 százalék mondta azt, hogy a bent maradásra szavazott, 31 százalékuk volt a kilépés mellett. A megkérdezettek 6 százaléka nem ment el szavazni – olvasható az Arutz Sheva honlapján. A Brexit mellett voksolók 11 százaléka azt mondta, hogy mára már megbánta döntését.

A június 23-i referendumot követően a megkérdezett brit zsidók 38 százaléka érezte magát nagyobb veszélyben, 42 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem érez változást a biztonsági helyzetét illetően.

Habár a Brexit támogatóinak győzelmét követően, az ország politikai szereplői közül többen erőteljes nacionalista retorikát használtak az elmúlt héten, a Communitiy Security Trust nevű zsidó ernyőszervezet jelentése szerint nem történt antiszemita indíttatású támadás a közösség tagjaival szemben. Bár a felkorbácsolt indulatok nem a zsidók, hanem a külföldi (többek között a kelet-európai) munkavállalók ellen irányulnak, a zsidó szervezetek aggodalmukat fejezték ki az intolerancia erősödése miatt.

zsido.com

 

Kép forrása: BBC