Brit zsidó szervezetek annak ellenére elítélik a rasszista zaklatásokat, hogy azok alapvetően nem antiszemita jellegűek, hanem a külföldi – például a kelet-európai – munkavállalók ellen irányulnak.

A referendum óta 57 százalékkal nőtt a bejelentett gyűlölet bűncselekmények és rasszista indíttatású incidensek száma az Egyesült Királyságban jelentések szerint. A Community Security Trust nevű zsidó szervezet nem tapasztalta az antiszemitizmus erősödését – ezek a támadások nem a zsidók, hanem a külföldi munkavállalók és a bevándorlók ellen irányulnak.

Ezzel kapcsolatban a Board of Deputies of British Jews nevű szervezet nyilatkozatott adott ki, amelyben kifejtették, hogy az Egyesült Királyságban minden uniós állampolgár és kisebbségi lakos védettséget élvez. „A politikai bizonytalanságnak ezekben a napjaiban fontos garantálni, hogy senki ne érezze fenyegetve és megfélemlítve magát” – hívta fel a kormány figyelmét Gillian Merron, a szervezet vezetője, aki azt is kijelentette, hogy „a zsidó szervezetek nagyon jól ismerik a fenyegetettség érzését, ezért nem fognak hallgatni a rasszista indíttatású zaklatások láttán.”

A több mint harminc zsidó szervezet tömörítő, londoni székhelyű Jewish Leadership Council szintén állásfoglalást adott ki kedden, amelyen elítélték a referendum óta erősödő intoleranciát. „Zsidóként komoly tapasztaltunk van a gyűlöletről és a diszkriminációról. Bízunk benne, hogy valamennyi vezető biztosítani fogja, hogy a népszavazás nem fogja aláásni a toleranciát, a sokszínűséget és a társadalmunk befogadó jellegét” – írták az Arutz Sheva tudósítása szerint.

Valószínűleg az intolerancia és az idegenellenesség előrelátható növekedése is közrejátszott abban, hogy a nagy-britanniai zsidók többsége az ország uniós tagságának megőrzésére voksolt. Ahogy arról beszámoltunk, két hónappal ezelőtt a Jewish Chronicle megbízásából felmérés készült arról, hogy az Egyedült Királyságban élő zsidók mit gondolnak az Unióból való kilépés vagy a bent maradás dilemmájáról. Az ezer fő megkérdezésével készült kutatás azt mutatta ki, hogy a brit zsidó közösség az országos átlagnál valamennyivel jobban szeretne az Európai Unióban maradni. A megkérdezett zsidók 49 százaléka válaszolt úgy, hogy a maradás mellett van, 34 százalék támogatta a kilépést és 17 százalék mondta azt, hogy még nem döntött.