A berlini ortodox zsidó közösség nemrég ünnepelte egy új tóratekercs érkezését. A Yehuda Teichtal rabbi által vezetett ünnepségen a fáklyákat részben a helyi zsidó közösség gyerektagjai, részben szír menekült gyermekek tartották, összhangban a rabbi egységre és békés egymás mellett élésre irányuló törekvésivel.

„Szeretnénk békében élni az életünket” – mondta beszédében a rabbi, utalva a berlini választásokat megelőző vitákra. „A Tóra arra tanít, hogy szeressük az emberiség egészét, és nyújtsunk mindig segítő kezet annak, aki szükséget szenved. Sajnálatos módon tanúi vagyunk azon emberek tevékenységének, akik gyűlöletet terjesztenek, miközben hasznot húznak korunk félelmeiből és a rendszertelenség érzéséből. Ez a viselkedésmód igencsak távol áll a zsidó szokásoktól és értékektől. Nem szabad elfelejtenünk, hogy korszakoktól és politikai érvrendszerektől függetlenül egyesülnünk kell, és együtt kel a béke korát várnunk.”

rabbiner_yehuda_teichtal

Beszédének egy későbbi szakaszát a szíriai menekült gyermekekhez intézte Teichtal rabbi: „Megtiszteltetés számomra, hogy csatlakoztatok hozzánk, és velünk ünnepeltetek a mai napon. Isten mindnyájunkat a világnak erre a részére hozta. Azt kívánom, hogy mindannyian megtegyünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy szeretetben és békében élhessünk együtt.”

Bár a német fővárosban tapintható volt a feszültség a napokban megrendezett választásokhoz közeledve, a tóraavatás magasztos estje bizonyosan megmarad a helyi zsidó közösség emlékezetében, ahogyan az új tóratekercset körülhordozták a város utcáin a tolerancia, a szeretet, a szabadság és a remény jegyében.

mjcx7727610

A közösségnek ez a tízedik tóratekercse, az esemény pedig egyike a húsz éve Berlin zsidó közösségét szolgáló Teichtal rabbi által tartott számos egyéb eseménynek. A felvonuláson 150 ember vett részt, valamint egy csapat különleges vendég: tíz menekült gyermek és családjaik. „Ez a mai felvonulás szövetség Isten és mindnyájunk között, hogy együtt, harmóniában éljük az életünket” – jelentette ki Teichtal rabbi.

Forrás: Arutz7