Az ünnep kellékei: trendeli

A hanuka tárgyait bemutató sorozatunk második darabjában a hanukai játékot mutatjuk be.

A trendeli hanukai játék, négyoldalú pörgettyű; oldalain egy-egy betű, alja csúcsban végződik, hogy jól pörögjön, tetején kis nyél, hogy annál fogva lehessen megpörgetni. Ismeretes még a szintén jiddis dreidel néven, héberül pedig az Eliézer Ben-Jehuda fia, Itámár által alkotott szó, a szevivon (a szovev – pörget szóból) terjedt el.

A trendeli oldalain a nun-gimel-hé-pé (Izraelen kívül: sin) betűk szerepelnek, melyek egyik jelentése: nesz gádol hájá po/sám, vagyis: nagy csoda történt itt/ott. A hagyomány szerint a IV. Antióchusz király emberei elől bujkáló, Tórát tanuló zsidók tartották maguknál e kis játékszereket. Amint a kiküldött megfigyelők jelentették, hogy katonák közelednek, azonnal eldugták a tóratekercseket, és a pörgettyűvel kezdtek játszani, mintha csak azért gyűltek volna össze, hogy egy jót szórakozzanak.

Vannak azonban, akik azt mondják, hogy ez a történet csupán a XIX. században alkotott verzió, és valójában egy, Európa számos nemzeténél évszázadok óta létező játék átvételéről van szó. Akárhogy is, a trendellik oldalán szereplő négy betű a fentieken kívül úgy is értelmezhető, hogy azt a négy birodalmat jelentik, amelyek el akarták söpörni a zsidókat a föld színéről, ám a kis játék emlékeztet minket arra, hogy mi még mindig itt vagyunk, amikor ők már régen eltűntek a történelem süllyesztőjében:

 • נ – nun,Nebukadnecár (Nabukodonozor) = Babilónia
 • ג – gimel, Gog = Görögország
 • ה – hé, Hámán = Perzsia (Irán)
 • ש – szin, Szeir = Róma

Egy további magyarázat szerint a négy betű számértékének összege (a héberben a betűk egyben számokat is jelölnek, vagyis a betűk segítségével számolhatunk is, és egyenlőségjelet tehetünk két, azonos számértékű szó között) 358, ami egyenlő a Másiách – messiás szó számértékével. Már amennyiben Izraelen kívül használatos pörgettyűvel játszunk.

És hogy hogyan játsszunk? Íme, egy a számos lehetőség közül:

 1. Minden játékosnak azonos számú (10-15) fizetőeszközt, például diót, tökmagot, gombot adunk, a többit egy kupacban úgy helyezzük el, hogy ne zavarja a pörgetést.
 2. Sorban mindenki pörget a trendelivel. A rajta levő betűk szerint betesznek, vagy kivesznek a játékosok a bankból. Ebben a játékban a héber betűk egy-egy jiddis szó kezdőbetűiként funkcionálnak:
  • נ – nun, nist, vagyis semmi
  • ג – gimel, gánc, vagyis egész
  • ה – hé, hálb, vagyis fél
  • ש – sin, stell ájn, vagyis tegyél be egyet
 3. Addig folytatjuk a játékot, amíg meg nem unjuk, vagy el nem fogy a gyerekek türelme, és inkább megeszik a diót, mintsem, hogy játszanak vele J

Chág száméách – boldog ünnepet kívánunk!

zsido.com

 • Küldés emailben