AZ IZRAELI RUBIK KOCKA FELTALÁLÓJA ÉS FELESÉGE AZ ÍRÓNŐ…

Nemrég itt járt nálunk Budapesten Schnapp Lea, a neves izraeli írónő, kinek neve a magyar újságolvasók előtt sem ismeretlen. 12 könyvvel a háta mögött, Lea asszony lebilincselő előadást tartott a Bálint Házban a Jeruzsálem Napról, ami egybeesett a hatnapos háború 30. évfordulójával. E háború során Izraeli hős katonái felszabadították Kelet-Jeruzsálemet és a Nyugati Falat.

Az előadónő majd megríkatta a közönséget amikor a Kótel felszabadításáról majd arról beszélt, hogyan jelenik meg Jeruzsálem a zsidó folklórban és a zsidó hagyományokban.

Schnapp Lea állandó cikkírója az izraeli Új Keletnek és Hét Tükrének, valamint a New York-i Figyelőnek és a kanadai Menórának is. Reméljük hogy rövidesen lapunk is cikkírói sorában üdvözölheti.

* * *

Schnapp Lea családjában a szokásoshoz képest fordított a sorrend: rendszerint a férj az ismert és a feleség van háttérben, az írónő férje, Ábrahám – a család szürke eminenciása, aki kerüli a publicitást, bár az ő karrierje sem mindennapi.

A krakkói származású Schnapp Ábrahám a haláltáborokat megjárva Budapesten kötött ki ahol megismerte a szintén Auschwitzot túlélő Leát – összeházasodtak és alijáztak. A Haifán letelepedett Schnapp Ábrahám először könyvkötészettel foglalkozott, majd elővette gyerekkori kedvtelését és feltalálta az izraeli “bűvös kockát”, amiért kiérdemelte az “izraeli Rubik” elnevezését. A Schnapp kocka lényege egy boríték formában “becsomagolt” kocka alakú valami, ami enyhe nyomásra kinyílik, és a kocka magasra “kiugrik” .

A kocka oldalain különböző ábrák, figurák, játék-, szórakozási illetve nevelési célokat szolgálnak.

Az “ugró kockának” egyebek mellett újévi üdvözlő kártyaként, esküvői meghívóként, vagy születésnapi üdvözletként használják.

Ezenkívül még egy sor más találmány is van Schnapp Ábrahám tarsolyában, de ő elsősorban a dolog nevelési feladatát tartja fontosnak – főleg most amikor a számítógép sokak idejének nagy részét elveszi. Találmányaira világraszóló bejegyzett szabadalma van és remélhetőleg rövidesen megkezdi egy magyar nyelven különböző áldásokat tartalmazó kocka gyártását. Ez nagy segítségére lehet a magyarországi zsidó gyermeknevelésnek.

Lea az írónő, mindenkiről ír – kivéve a férjét. Ezt nem tartja etikusnak. Ezért irtunk mi róla – helyette.

S. Ájálá

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 36. szám – 2014. július 30.