A jogvédő szervezet azt követeli a turisztikai cégektől, hogy bojkottálják Izrael vitatott területeit. A TripAdvisor visszautasította a felszólítást.

Az Amnesty International szerdán közzétett, „Úti cél: Megszállás” címet viselő jelentése szerint a Júdeában és Somronban, Jeruzsálem bizonyos részein és a Holt-tenger környékén fekvő turisztikai célpontok látogatása az „elnyomást” támogatja, és célja, hogy „eltörölje a palesztinoknak e területhez fűződő kapcsolatát”. A jeruzsálemi központú NGO Monitor (az Izraelben működő civil szervezeteket vizsgáló szervezet) szerint a londoni központú AI jelentése mögött az áll, hogy az elmúlt év során rekord létszámú (több, mint négy millió) turista látogatott a zsidó államba, akik közül természetesen rengetegen látogattak el a Holt-tengerhez, a jeruzsálemi Óvárosba, a Siratófalhoz és Dávid városába.

„Az izraeli kormány politikai és ideológiai okoktól vezérelve fejleszti a turizmust Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati Part C területein”- áll az Amnesty jelentésében. – „Izrael számos települését szándékosan régészeti lelőhelyek közelében építette fel, annak a kampánynak a keretében, melynek célja, hogy normalizálja és legitimálja Izrael kontrollját a megszállt területeken.”

„Az Amnesty tagadja a zsidók történelmi kapcsolatát többek közt a jeruzsálemi Óvárossal, és Izraelt hibáztatja a zsidó történelmi és kulturális örökség megőrzéséért, valamint keresztény szent helyek rendben tartásáért is”- áll az NGO Monitor vezetője, Gerald Steinberg válaszában, melyben foglalkozott a szervezet antiszemita hozzáállásával is. – „Az Amnesty a saját soraiban is tolerálja a nyílt antiszemitizmust, és a diszkrimináció olyan formájának tartja azt, mely ellen nem érdemes harcolni. Nem meglepő módon az Amnesty most magáévá teszi a diszkriminatív BDS [elveit] és kipécézi Izraelt.”

Az Amnesty felszólítja az Airbnb-t, valamint olyan turisztikai cégeket, mint a booking.com, az Expedia és a TripAdvisor, hogy bojkottálják a Júdeában és Somronban, valamint Jeruzsálemben található látványosságokat, ezen kívül a Holt-tengert – melynek legtöbb látványossága egyébként nem is a szervezet által kifogásolt területeken fekszik. Emellett felszólították azon államokat, melyekben ezek az internetes oldalak működnek, hogy iktassanak törvénybe olyan döntéseket, amelyek korlátozzák e szolgáltatások működését azokon a turisták által gyakran látogatott helyszíneken, amelyekhez „Izrael történelmileg próbálja hozzákötni magát.” A szervezet szerint a Siratófal is egy ilyen helyszín.

Az Airbnb még novemberben jelentette be, hogy a Júdea és Somron területén található lakásokat nem hirdethetik többé az oldalon. A döntést még nem léptették érvénybe, mert mint mondják, egyelőre keresik az érintett területek pontos határait. Az Amnesty szerint ezt a határozatot azonnal életbe kellene léptetni, és ki kellene terjeszteni Kelet-Jeruzsálemre is.

A jelentés szerint 2017-ben a három leglátogatottabb turistalátványosság a jeruzsálemi Óvárosban a zsidó negyed, a Siratófal és a Szent Sír temploma volt. Az Amnesty jelentése elfelejti megemlíteni azt a tényt, hogy ezek a zsidóság és a kereszténység legszentebb helyei, csupán azt hangsúlyozza és terjeszti elő megoldandó problémaként, hogy olyan területen fekszenek, melyeket „a hatnapos háborúban szálltak meg”.

A szervezet jelentésének szövegében a zsidóknak vallási és történelmi szempontból is fontos helyeket elvitatja a zsidóktól, valamint azzal vádolja a zsidó államot, hogy szándékosan teremtette meg a „telepekre irányuló turizmus iparágát” annak érdekében, hogy az 1949-es fegyverszüneti határokon túli közösségeket támogassa és kiterjessze. Izrael véleményük szerint azért érdekelt a régészeti feltárásokban, hogy „kapcsolatot teremtsen a modern kori Izrael Állam és annak zsidó történelme között, átírva a történelmet, aminek hatására minimalizálódik a palesztin nép történelmi kapcsolata e területtel”. Az Amnesty antiszemita narratívája szerint az izraeli kormány és mások „arra használják a régészetet és a turizmust, hogy palástolják, hogyan távolítják el Szilwan palesztin lakosait, és helyeznek oda telepeseket”, valamint „a hevroni telepesek szerint a turizmus arra való, hogy megerősítse a pozíciójukat”. Nem meglepő, hogy az Amnesty az általa tényként közölt adatokat BDS-támogató és Izrael-ellenes civil szervezetektől kapta, melyek közül nem egy arab terrorszervezetekkel is kapcsolatban áll.

Járiv Levin turisztikai miniszter válaszában felháborítónak nevezte a jelentést, és kijelentette: „A világon semmiféle erő sem változtatja meg azt a történelmi tényt, hogy Izrael Földje Izrael népéhez tartozik. Harcolni fogunk e látványosan antiszemita határozat ellen, és nem fogjuk megengedni, hogy bárki is bojkottálja Izraelt, vagy annak bizonyos részeit. Az Izraelbe, illetve a Júdea és Somron területére irányuló turizmus a valaha volt legmagasabb számú, és ez a legjobb válasz, amit az ilyen szégyenteljes határozatokra adhatunk.”

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a Twitteren tett közzé felháborodott nyilatkozatot: „Felháborító, a tények eltorzítására irányuló próbálkozás ez, melynek célja, hogy letagadja a zsidó örökséget, és delegitimálja Izraelt”. A miniszter azt is felvetette, hogy be lehetne tiltani az Amnesty International izraeli működését.

Az Angliában élő zsidó közösségek vezetői szintén elítélték az Amnesty jelentését, és hozzátették, hogy a jogvédő szervezet gyakran él kettős mércével Izraellel szemben.

A TripAdvisor oldal már válaszolt is az Amnesty International felszólítására: „A TripAdvisor hisz abban, hogy azon utazók számára, akik internetes oldalunkat, vagy telefonos applikációnkat használják, lehetőséget kell nyújtanunk arra, hogy célpontjukról minden szükséges információt megkapjanak, többek között a helyszínen elérhető vállalkozások listáját is. Célunk, hogy politikamentes, pontos és hasznos képet adjunk a szállásokról, éttermekről és látványosságokról, melyek jelenleg a világon bárhol elérhetők. Tudjuk, hogy ez egy kulturális és politikai vonatkozásokkal terhelt, bonyolult helyzet. A TripAdvisor oldalon való szerepeltetés nem jelenti azt, hogy mi támogatjuk az adott létesítményt.”

A TripAdvisor azt is tudatta a jogvédő szervezettel, hogy nem vesznek le semmilyen, működő üzletet és vállalkozást a listájukról, attól függetlenül, hogy az adott hely a térkép mely pontján található, sőt: a fogyasztók igényeinek megfelelően a továbbiakban is információt nyújtanak a világ minden pontjáról az utazni vágyóknak.

zsido.com

Megjelent: Egység Magazin 29. évfolyam 115. szám – 2019. február 3.

 

Megszakítás