A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és brazil tisztségviselők részvételével állítottak emléket vasárnap a Münchenben meggyilkolt 11 izraeli sportoló számára.

“Ami 1972-ben történt, az az Olimpiai Játékok történetének egyik legszomorúbb epizódja volt; amikor a fanatizmus és intolerancia egy szörnyűséges terrorcselekményhez vezetett” – mondta beszédében Jose Serra brazil külügyminiszter vasárnap azon az eseményen, melyet a müncheni olimpia során meggyilkolt 11 izraeli sportoló emlékére rendeztek Rio de Janeiroban. “Úgy gondolom, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az eddigi években nem fejezte ki sajnálatát megfelelő módon” – tette hozzá, Michel Temer brazil elnök jelenlétében.

Miri Regev, Izrael kulturális és sport minisztere hangsúlyozta: “Még mindig találkozunk izraeli atlétákkal szemben gyakorolt diszkriminációval. Vannak országok, ahol a versenyzőktől megtagadják a vízumot. Tudjuk, hogy a sport és politika összekeverése a NOB protokolljával szemben áll, és az Olimpia szellemével is ellentétes. A sportnak közelebb kellene hoznia egymáshoz az embereket” – fogalmazott az izraeli vezető.

A Fekete szeptember nevű palesztin terrorcsoport által meggyilkolt izraeli sportolók tragédiája óta idén rendeztek elsőként hivatalos eseményt a NOB részvételével. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a túszdráma 40. évfordulóján, 2012-ben a meggyilkolt sportolók özvegyei sikertelen harcot folytattak, hogy a londoni játékok nyitó ünnepségén egy perces néma csenddel emlékezzenek meg az áldozatokról, ugyanis a Bizottság elnöke akkor elvetette az ötletet.

Idén az özvegyek közül ketten személyesen is vettek részt az áldozatok tiszteletére állított mécsesek meggyújtásában. Jelen volt Ori Sasson izraeli cselgáncsozó is, az a később bronzérmet nyerő sportoló, akivel nem volt hajlandó kezet fogni az egyiptomi ellenfele – olvasható a JTA honlapján. Az egyiptomit azóta a NOB hazaküldte az játékokról.

 

zsido.com

 

Kép forrása: United With Israel

 

Megszakítás