Ori Sasson bronzérmes lett. Nem zavarta meg, hogy a legyőzött egyiptomi ellenfele korábban nem akart kezet fogni vele.

Újabb rasszista incidens történt az olimpián, és megint zsidó sportoló volt a sértés elszenvedője. Elsőként a libanoni delegáció zárkózott el attól, hogy az izraeliekkel egy buszon utazzon. Utána egy szaúdi dzsúdós azért jelentett sérülést az egyik forduló után, hogy ne kelljen kiállnia az izraeli sportoló ellen. A legfrissebb eset pénteken történt, amikor a cselgáncsozók 100 kg feletti súlycsoportjában az egyiptomi versenyző elutasította, hogy kezet fogjon az őt legyőző izraelivel. Islam El Shahaby elfordult, amikor a küzdelem végén Ori Sasson a kezét nyújtotta. A bíró visszahívta a szőnyegre, hogy meghajoljon. A kölcsönös meghajlás a dzsúdóban a tiszteletadás gesztusa. Az egyiptomi erre végül hajlandó volt, de a közönség ekkor már kifütyülte.

A képet némileg árnyalja, hogy később kiderült: az egyiptomi sportolót a közösségi médiában iszlamista csoportok súlyosan megfenyegették, ha egyáltalán kiáll az izraeli ellen. A radikálisok azt követelték tőle, hogy lépjen vissza a küzdelemtől. Ezt nem tette meg, az egyiptomi olimpiai bizottság jelezte, hogy a mérkőzés nem marad el. Innen nézve a kézfogást elutasító sportoló tettét úgy is lehet értelmezni, mint egyfajta kompenzálást, ha már nem engedelmeskedett a szélsőségeseknek.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség szóvivője mindenesetre meglehetősen megengedően nyilatkozott a történtekről, derül ki a Times of Israel cikkéből. Nicolas Messner már azt fontos fejleménynek nevezte, hogy az arab államok ellenfélnek fogadnak el egy izraelit. „A múltban nem biztos, hogy a két atléta közötti küzdelem létrejöhetett volna” – mondta.

A szóvivő kifejtette, hogy „a dzsúdózóknak nem muszáj kezet rázniuk a harc végén, a meghajlás azonban kötelező. Az egyiptomit ezért hívták vissza meghajolni, amit megtett. Ezzel együtt a viselkedését meg fogják vizsgálni az olimpia után, akkor kiderül, hogy szükség van-e további intézkedésekre.”

Mindez a 100 kg felettiek versenyének első fordulójában történt. A későbbiekben Ori Sasson több győzelemmel egészen a bronz-mérkőzésig jutott, amit meg is nyert. Így az izraeli cselgáncsküldöttség két bronzéremmel térhet haza. A másik érmet a 63 kilogrammosok mezőnyében induló Jarden Gerbi szerezte meg.

Ori Sasson nyolc éves korában kezdett el dzsúdózni az idősebb bátyja hatására, 17 évesen pedig megnyerte elő országos bajnoki címét. A jeruzsálemi cselgáncsklubból induló Sasson az elmúlt két évben sok mindent megnyert, de az igazi álma egy olimpiai érem volt, ami most teljesült – írja a Jerusalem Online.

TOPSHOT - Israel's Or Sasson (white) competes with Egypt's Islam Elshehaby during their men's +100kg judo contest match of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 12, 2016. / AFP / Toshifumi KITAMURA        (Photo credit should read TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images)

Az izraeli sportolónak ráadásul az aktuális világbajnokkal kellett megküzdenie a bronzéremért. A győzelem után azt írta a Facebookra: „Olimpiai érmes lettem. Izrael, mindnyájatokat imádlak!”

A 26. születésnapját jövő héten ünneplő sportember édesapja Jeruzsálemből követte a versenyt. „Azt mondta nekem: Apa, éremmel fogok hazajönni és így is lett. Nem találunk szavakat. Nagyon boldog vagyunk.”

Az izraeli miniszterelnök és az államfő is gratulált Sasson-nak a teljesítményéért. Netanjahu az egyiptomi sportolótól elszenvedett sérelemre utalva kiemelte Sasson professzionalizmusát. „Megmutattad Izrael valódi arcát, a gyönyörű és büszke arcát annak az erős országnak, amely a békét keresi” – mondta.

Az izraeli cselgáncs még sosem képviseltette magát olimpián akkora delegációval, mint most Rióban. Az eredmény: egy hetedik, egy ötödik és két harmadik hely, ami jelentős előrelépés.