Az önkormányzat utasítására, de a zsidó közösség engedélyével elköltöztetik a díszes, régi kaput.

A temető valódi bejáratától távol eső építmény állapota instabillá vált, ami balesetveszélyt jelent a forgalmas úton. A városháza közleménye szerint a kaput a temetőhöz közelebb építik fel az eredeti formájában– írja cikkében a jewish-heritage-europe.eu. A költségeket az önkormányzat állja, amelyik hangsúlyozta, hogy a kapu minden eleme megvan, és a nyáron már állni fog az új helyén.

A szerkezetnek nem tett jót, hogy a Ceausescu-diktatúra idején többször mozgatták, jelenlegi helyére a ’80-as években került, nagyjából 1,6 kilométerre az eredeti bejárattól. Az önkormányzat szerint a kapu nem minősül műemléknek, de fontosnak tartják a megőrzését, mert a jászvásári zsidóság egyik jelképe. A város évszázadokon át a zsidóság egyik fontos központja volt a térségben, ma már csak néhány százan maradtak.

Korábban beszámoltunk arról, hogy hosszú évek restaurálási munkái után, a hanukára elkészült a jászvásári nagy zsinagóga, ami a legrégebbi a fennmaradt épületek közül Romániában. December 3-án tartották az ünnepséget, szép számú vendég jelenlétében.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu