Hosszú évek restaurálási munkái után hanukára elkészült a jászvásári nagy zsinagóga, ami a legrégebbi a fennmaradt épületek közül Romániában.

December 3-án tartották az ünnepséget, szép számú vendég jelenlétében. A különleges zsinagóga sorsáról korábban is beszámoltunk.

Az épület 1671-ben készült el, többször átépítették, utoljára 1863-ban egy tűzvész miatt. A World Monuments Found támogatta a frigyszekrény felújítását az elmúlt három évben. A zsinagóga külső renoválása már korábban elkészült. 2014-óta volt a veszélyeztetett műemlékek listáján – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

A World Monuments Found egy nagylelkű támogató, bizonyos Robert W. Wilson alapjának támogatásával tudta megvalósítani ezt a projektet is. Az azóta már elhunyt Wilson 1998-ban 100 millió dolláros alapot hozott létre az Egyesült Államokon kívüli munkálatok megvalósításához. Romániában a restauráló csapat egyenként vette kezelésbe a zsinagóga fa díszeit, ami rendkívül precíz és hosszadalmas munkát igényelt. A leszerelt darabokat gondosan dokumentálták, hogy az eredetinek megfelelően tudják helyreállítani a zsinagóga belsejét.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu