Amerikai segítséggel fejezhetik be a női galéria építését egy litvániai zsinagógában. A U.S. Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad vállalta, hogy 75 ezer dollárt (nagyjából 25 millió forint) gyűjt össze erre a célra.

Žiežmariai fa zsinagógája 2016 és 2021 között nagyszabású restauráláson esett át, de a galéria befejezetlenül maradt. Star Jones a szervezet elnöke és Faina Kukliansky, a Litván Zsidó Hitközség vezetője a hónap elején írt alá megállapodást a projektről, amikor Jones Litvániában tett látogatást. Joe Biden elnök tavaly nevezte ki Jonest a bizottság elnökévé – írj a Jewish Heritage Europe.

„Ez egy rendkívül fontos projekt a litván kultúra megőrzése szempontjából. A Žiežmariai-i zsinagóga a faépítészet egyedülálló példája. Egész Európában csak néhány fából készült zsinagóga áll még”

– mondta Kukliansky.

A U.S. Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad az amerikai kormány egyik ügynöksége, amely kelet-európai műemlékekkel foglalkozik, mivel Amerikában élnek olyanok, akinek ez a kulturális örökségéhez tartozik. Egyes esetekben technikai segítséget is nyújtanak, pénzt gyűjtenek, a szervezet adókedvezmény biztosításával kapja a hozzájárulásokat, majd a pénzeket átutalja a helyi kivitelezőknek. A zsinagóga valószínűleg a XIX-ik század második feléből származik, majd 1920-ban egy tűzvész után újjáépítették.

A holokauszt idején a zsidókat bezárták a zsinagógába, mielőtt 1941 augusztusának végén agyonlőtték őket. Ezután raktáraként használták. A háború után alig maradtak zsidók a környéken, a zsinagóga meg továbbra is raktárként funkcionált. Miután Litvánia függetlenné vált a Szovjetuniótól, a romos épületet visszaszolgáltatták a Litván Zsidó Közösségnek.

 

Megszakítás