Május 8-án este, a 6 órás hírek után Köves Slomóval beszélgetett Rangos Katalin a Klubrádió Szabad sáv című műsorában a Holokauszt emlékévben történt magyarországi eseményekről.

Köves Slomó szerint a problémák gyökere az volt, hogy az emlékév üzeneteinek célcsoportja nem csak a zsidók, nem csak a túlélők és leszármazottaik, de az egész civil társadalom kellett volna hogy legyen. A zsidók számára ugyanis természetes dolog az emlékezés, ezért lett volna fontosabb inkább a többségi társadalom figyelmét felhívni a holokauszt történetére. Nem azért, hogy bűntudatukat növeljük, hanem azért, mert csak az tudja a jövőjét építeni, aki a múltat jól ismeri.

A vezető rabbi, aki egyébként részt vett a kormány által létrehozott Lázár János által vezetett emlékbizottság munkájában, elmondta, hogy ebben a minőségében már korábban, az ötlet megjelenésének időpontjában rámutatott például a Sorsok Háza emlékközpont anomáliáira, és javasolta, hogy az erre szánt pénzt fordítsák inkább a magyar-zsidó együttélést segítő ismeretterjesztő projektekre.

A riporter kérdésre válaszolva, a Szabadság téri emlékművel kapcsolatosan Köves Slomó elmondta, a szobor üzenete, mely szerint Magyarország angyal, és minden bűnt a megszállók követtek el, hamis képet mutat, hiszen a zsidók elhurcolása a magyar államigazgatás teljes részvételével történt. Az ez ellen való tiltakozást be lehet ugyan állítani a magyarok és zsidók ellentéteként, holott az emlékmű ellen felszólalni, nem zsidó ügy, hanem éppen a magyar nemzet önszemléletének érdekében kell hogy megtörténjen.

Az interjút az alábbi linkeken hallgathatja meg:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20140508-175852.mp3

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20140508-182852.mp3
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20140508-185852.mp3

Megszakítás