Rabbi Yiroel Hager of Vizhnitz/Wiki

Az elmúlt sábeszkor, Vájésev szombatján a viznici rebbe, Ráv Jiszráél Hager szenvedélyes beszédben könyörgött hallgatóságának, hogy adják fel a kóser okostelefonok használatát – jelenti a VINnews ortodox hírportál.

A harmadik szombati étkezés, vagyis a sálesüdesz alkalmával a Viznicer Rebbe arra kérte haszidjait, hogy aki hétköznap esetleg olyan kóser telefont használ, mely az okostelefon kategóriájába tartozik, akkor azt tegye félre hanuka nyolc napjára.

Reb Jiszráél elmondta, hogy egy üzenetet kapott a Sömájimból, és az Örökkévaló azt sugallta neki, hogy vegye fel a harcot a digitális eszközök által okozott rombolással. Elmondta, hogy az olyan telefonokat melyekre telepítve vannak böngészőprogramok és lehet az interneten szörfölni velük, azokat egyenesen az óceánba kell hajítani. Azonban még a kóser okostelefonok, – vagyis azok a fajták, melyekre csak a rabbik által jóváhagyott applikációkat lehet telepíteni – is fenyegetést jelentenek használóikra, ezért arra kérte követőit, hogy egész hanukára adják át neki megőrzésre ezeket a telefonokat.

A beszéd és a kérés időzítése sem volt véletlen, ugyanis a Viznicer Rebbe szerint miután Izrael népét folyamatos kihívások teszik próbára, hanuka már csak a története miatt is alkalmas arra, hogy még inkább a Tórára összpontosítsunk és így közelebb hozhassuk a megváltást.

Hager rabbi többek között az alábbi szavakkal nyomatékosította mondanivalóját: „Egy zsidó, mielőtt meggyújtja a hanukai menórát, körülötte a Tórában és a micvák gyakorlásában elmerült családjával, hogyan képes az Örökkévalóhoz imádkozni úgy, hogy közben egy telefon van a zsebében?”

A rebbe elmondta azt is, hogy a beszéddel a gyakorlati célja, hogy megmutassa, hogy az emberek képesek digitális eszközök nélkül is élni és jól működni.

Reb Jiszráél nem csupán saját haszidjait, de az egész zsidó népet hasonlókra bátorít, azoknak pedig, akik vasárnap estétől valóban elhelyezték nála a kóser telefonjukat, egy különleges bróchét, vagyis áldást mondott.

A jelentések szerint a rebbe beszéde nagy hatást keltett és viznici haszidok százai adták le mesterüknél a telefonjukat. Több tucat bolton pedig azt olvashatjuk, hogy Hager rabbi utasítása szerint a tulajdonos nem fog telefont használni az ünnep alatt, így az üzenetekre vagy hívásokra csak hanuka után fog válaszolni.

[Reb Jiszáél Hager 1945-ben, ijár hónap 6-án született Tel Avivban. Egyenes ági leszármazottja a viznici dinasztia alapítójának, Reb Menáchem Mendel Hagernek (1830–1884), aki nem más, mint a koszovi rebbe fia és a „ruzsini szent”, Jiszráél Friedman (1796–1850) veje volt. A viznici udvar 1854 után kezdett kiépülni. Az első világháborúban, 1915-ben Reb Jiszráél dédapja, a vele azonos nevű Reb Jiszáél Hager (1860–1936) mentette át a dinasztiát Nagyváradra, s onnan, majd a vészkorszak után, a nagyapja, a negyedik viznici rebbe, Reb Chájim Méir Hager (1887–1972) a Szentföldön, Bné Brákban építette újra a közösséget. Eredetileg a nagyapja nevezte ki a viznici zsinagóga rabbijának, majd néhány évvel később, 1972-ben a Bné Brak-i Kiryas Vizhnitz szomszédság főrabbija lett. 1984-ben, az apja és közte húzódó komoly feszültségek tetőztek és Reb Móse Jehosua Hager (1916–2012) végül megfosztotta fiát a főrabbiságtól és száműzte őt „Viznicből”. Közel 18 év mellőzést követően, amikor Reb Jiszráél súlyos autóbalesetet szenvedett és kritikus állapotban került kórházba, apja beleegyezett, hogy meglátogassa őt, amit kibékülés követett és így fokozatosan visszatérhetett a közösségbe is. Az ötödik rebbe halála után a közösség elsöprő többsége Reb Jiszáélben látta az örököst és nem pedig az öccsében, Reb Menáchem Mendelben, aki még bátyja száműzetésekor kapta meg annak pozícióit. Ennek köszönhetően ma Bné Brakban két viznici udvar is van, de hála az Örökkévalónak a két rebbe között a kapcsolat kifejezetten békés.]

 

Újraegyesült a szereti és a viznici dinasztia

A viznici dinasztia hivatalos Twitter oldalán több videót és képet is megosztottak a rebbe-unokák múlt heti hatalmas esküvőjéről.