Múlt héten beszámoltunk arról a hírről, miszerint a holland rendőrség eljárást indított egy holland férfivel szemben, aki állítása szerint nácik által készített szappannal kereskedett. Olvasónk, Hirsch Gábor hívta fel a figyelmünket néhány olyan forrásra, amelyek cáfolják a RIF-szappanok horrorisztikus történetét.

Jehuda Bauer, a Héber Egyetem professzora, a téma egyik világhírű szakértője, aki gyerekként családjával az akkori Palesztin Brit Mandátum területére menekült a nácik elől. A Jerusalem Postban megjelent írásában (1990. május 29.) kifejti, hogy a RIF, amelyet „Rein Judisch Fat”-ként (Tiszta zsidó zsír) oldottak fel, valójában azt jelenti, Reichsstelle fuer Industrielle Fettversorgung, ami annyit tesz, hogy Birodalmi Zsír Elosztó Központ. Bauer cikkében leírja, hogy a pletykát maguk a nácik terjesztették, és ezzel rémisztgették a zsidókat. Mint írja, a háború utolsó szakaszában történtek kísérletek, hogy saját pletykájukat valóra váltsák, és feltételezhető, hogy, ha a háború tovább folytatódik, készültek volna ilyen szappanok.

Cikke lezárásaként rögzíti, fontos, hogy tekintettel legyünk a túlélőkre, leszármazottaikra és az áldozatok emlékére. „Amit a nácik csináltak, iszonyatos önmagában is, nincs szükség rá, hogy még több rémséget elhiggyünk, amire csak gondoltak, de nem volt idejük megvalósítani.”

Deborah Lipstadt, amerikai történész, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának egykori tanácsadója, a Los Angeles Timesban közölt írásában (1981. május 16.) szintén cáfolta a RIF-szappanok történetét: „A szappan legendát alaposan kivizsgálták a háború után, és bebizonyosodott, hogy nem igaz… A nácik számtalan horrorisztikus tettet hajtottak végre. Tetteket, amiket, ha nem lenne rájuk egyértelmű és megtámadhatatlan bizonyíték, megkérdőjeleznénk, mint olyanokat, amik túl hihetetlenek, hogy igazak legyenek.”  2013-ban, egy, a témát feldolgozó film kapcsán a Jewish Weeknek nyilatkozva azt mondta, hogy bár voltak ilyen irányú kísérletek, a gyártásra nem került sor.

 

Megszakítás