A jelenleg is fogva tartott férfi nagyapja zsidókat mentett a hevroni pogrom idején.

Egy 50 éves, a Palesztin Autonómia területén élő, arab származású férfi hosszú tanulási folyamatot követően betért a zsidó vallásba. A zsidó nép tagjai közé a közelmúltban elhunyt Karelitz rabbi alapította vallási bíróság fogadta be Bnéj Brákban és már az állami rabbinátus is kiállította a férfi számára a zsidósághoz való csatlakozásáról szóló dokumentumokat, melyek lehetővé teszik számára az izraeli állampolgárság felvételét.

Amikor ennek híre ment, a palesztin rendőrség letartóztatta és a hevroni rendőrállomásra szállította a férfit, ahol brutálisan bántalmazták. A férfi azóta is börtönben ül és folyamatos kínzásokat kell elszenvednie.

Időközben sikerült telefonon kapcsolatot létesítenie Chájim Perggel, a hevroni zsidó közösség egyik képviselőjével, akinek elmondta, hogy a palesztin rendőrök összeverték és több helyen megégették. Pereg ígéretet tett, hogy megtalálja a férfi szabadon engedésének módját.

A küzdelemben részt vesz Joszi Dágán, a Somroni Területi Önkormányzat vezetője, aki egyenesen katonai akciót sürget a férfi kiszabadítása érdekében. Dágán felvette a kapcsolatot a térségben működő polgári közigazgatás vezetőivel, illetve több parlamenti képviselővel is az ügy előremozdítása érdekében.

“Egy zsidó sorsáról van szó, nem szabad őt magára hagynunk. Követelnünk kell, hogy a Palesztin Hatóság azonnal helyezze szabadlábra. Amennyiben ezt nem teszik meg, katonai akció keretében nekünk kell kiszabadítanunk” – jelentette ki Dágán.

Pereg elmondta, hogy a judaizmust választó arab férfi nem akármilyen család sarja. Nagyapja egyike volt azon kevés hevroni arabnak, akik az 1929-es, rengeteg halálos áldozatot és sebesültet követelő pogrom idején elbújtatták zsidó szomszédjaikat, s ő így 26 ember életét mentette meg.

zsido.com

Forrás: szrugim