93 éves korában elhunyt Semárjáhu Joszef Niszim Karelitz rabbi, az egyik legfontosabb izraeli vallási vezetők egyike.

A haredi zsidóság litván ágához tartozó tóratudós Bnéj-Brák városában vezetett egy világszerte elismert bét dint, azaz vallási bíróságot. Temetése idejére megállt az élet a 150 000 lakosú településen, mert a búcsúztatásra érkezett tízezrek ellepték az utcákat. A rabbi iránti tisztelet kinyilvánításaként a városi üzletek zárva tartottak.

“Egy nagy embert gyászolunk, akit hatalmas tóratudás, számtalan jócselekedet és a legmagasabb szintű istenfélelem kísér az égbe. Mindene a tóratanulás volt… Az általa tanított Tórán és személyes példamutatásán keresztül sokakra gyakorolt nagy hatást. Tanárok és oktatók nemzedékeit nevelte fel” – mondta a neves Gerson Edelstein rabbi a temetésen.

A halálhír hallatán a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, melyben Binjámin Netánjáhu fájdalmát fejezte ki a nagyszerű tóratudós elvesztése miatt: “Nemzedékünk egyik legnagyobb vallásjogi szakértője volt. Különleges személyisége és határtalan tudása tanítványok ezreit vonzotta, akik a zsidó nép és hagyomány iránti hűséggel követik útját”.

Karelitz rabbi 1967-ben alapította az állami rabbinátustól független vallási bíróságát Bnéj-Brákban, mely idővel Izrael egyik legjelentősebb bét dinjévé fejlődött. A Legfelsőbb Bíróság 2013-as döntése arra kötelezte a Belügyminisztériumot, hogy ismerjék el érvényesnek a Karelitz rabbi által kiállított betérési igazolásokat, amikor a bevándorlási kérelmeket bírálják el. E döntés jelentősége abban áll, hogy egy független bét din is megkapta a korábban kizárólag az állami rabbinátus számára fenntartott jogot.

Az 1926-ban Fehéroroszországban született Karelitz rabbi 1935-ben vándorolt családjával a Szentföldre, miután a helyi hatóságok állami iskolába akarták kényszeríteni a vallásos zsidó gyerekeket is.

Karelitz rabbi neves rabbidinasztiából származott. Nagybátyja a XX. század egyik legmeghatározóbb rabbija, a Cházon Is néven is mert Jesájáhu Karelitz rabbi volt. Fiatal korában tanult nagybátyánál és a híres Steipler Gáonnál, Jáákov Jiszráel Kanievsky rabbinál is. Rabbinikus karrierjét házasságkötése után, 1951-ben kezdte meg. Az évek során számos nagy nevű intézményben tanított. Az általa alapított vallási bíróságot 45 éven keresztül vezette. 1976-ban a haredi zsidók többségét képviselő, Águdát Jiszráel nevű szervezet a Tórabölcsek Tanácsának tagjává választotta, majd 1988-tól a litván hagyományokat követő haredi zsidókat képviselő Degel háTorá párt egyik szellemi vezetője lett. Évtizedeken keresztül ő volt a Bnéj Brák-i Rámát Áháron városrész rabbija, mely tisztséget halála után egyik veje tölti be.

A rabbit jom kipur előestéjén szállították kórházba és smini áceret ünnepén adta vissza lelkét teremtőjének.

zsido.com

Forrás: JPost