Találkozójukon Trump elnök a rabbi bátorságát, méltóságát és elhivatottságát dicsérte.

Yisroel Goldstein rabbi az Ima Nemzeti Napja alkalmából beszélt a Rose Gardenben tartott állami ünnepségen. Bár eredetileg nem tartozott a meghívott szónokok közé, Donald Trump elnök spontán módon felkérte a powayi Chábád hősies vezetőjét, hogy szóljon az összegyűlt közönséghez. Szavai sokakat könnyekre fakasztottak, Trump elnök pedig dicsérő szavakat fogalmazott meg.

A rabbi kezén még kötések láthatók, arcán még ott van az átélt borzalmak nyoma, ám szavai erőt sugároznak. Goldstein rabbi az áldott emlékű Rebbét, Menachem Mendel Schneerson rabbit idézte, aki gyakran beszélt arról, hogy milyen kiemelkedő szerepe van az amerikai társadalomban az erkölcsi nevelésnek. Szólt arról, hogy az 1980-as évek elején, nem sokkal a Ronald Reagan elnök meggyilkolására tett kísérletet követően a Rebbe egyre gyakrabban említette, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy az iskolákban bevezessék a napi egyperces csöndet.

„Csupán öt nappal ezelőtt, szombat reggel történt, hogy szembesültem a gonosszal és a sötétséggel. Éppen az istentisztelet helyszínén, éppen a powayi Chábád-központban. Szemben álltam [a gyilkossal], és döntenem kellett. Elrohanok és menedéket keresek, vagy büszkén kiállok, harcolok azokért, akik ott vannak és védelmezem őket? Nem kontrollálhatjuk mások cselekedeteit, de saját reakcióinkat igen. Drága Rebbém, Menachem Mendel Schneerson rabbi arra tanított, hogy a sötétségre fénnyel kell válaszolnunk. Abban a pillanatban döntöttem, hogy akármi is történik velem, annyi embert fogok megmenteni, amennyit csak lehetséges. A statisztikák szerint halott is lehetnék. A fegyver tüzének útjában álltam, golyók repültek felém, elveszítettem az ujjaimat, de nem álltam meg. A Rebbe arra tanított, hogy zsidóként az Örökkévaló katonái vagyunk, fel kell állnunk és ki kell tartanunk, bármibe is kerül, hogy megváltoztassuk a világot.

„Az életem örökre megváltozott,” – folytatta – „de azért történt ez a változás, hogy én is változást tudjak elérni, és megtaníthassak másokat arra, hogy legyenek erősek és büszkék. Sokan kérdezték tőlem: ’Rabbi, merre tartunk most?’… A válaszom az, amit a Rebbe [mondott], amikor rálőttek Ronald Reagan elnökre. A Rebbe azt mondta, hogy vissza kell térnünk az alapokhoz, és be kell vezetni minden iskolában az egyperces csend intézményét, hogy a gyerekek már egészen kicsi koruktól kezdve felismerhessék: létezik a jó a világban, ők értékesek, az emberek felelősségre vonhatók, és minden ember Isten képmására teremtetett. Ha valami jó indul ki ebből a borzalmas, rettenetes eseményből, akkor vezessük be az iskolákban az egyperces csendet.”

A rabbi szavait és az iskola egyperces csend intézményének elképzelését a közönség lelkes tapssal fogadta. Goldstein rabbi már korábban, rögtön a merényletet követően és másnap a kórházból küldött üzenetében is arról beszélt, hogy fénnyel és micvák gyakorlásával kell eloszlatnunk a sötétséget.

A rabbi végül köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és Trump elnöknek emberségéért. Azt is bejelentette, hogy a merényletben meggyilkolt Lori Kaye emlékére hatalmas felvonulást szerveznek. „Isten áldja meg Önt és Isten áldja meg Amerikát”- zárta a szavait Goldstein rabbi.

Goldstein más Chábád rabbik mellett jelen volt az ünnepségen Oscar Stewart, veterán katona, aki üldözőbe vette a zsinagógai merénylőt, valamint Jonathan Morales, a szolgálaton kívüli határőr, aki szintén részt vett az üldözésben, és néhányszor a menekülő támadó autójára lőtt.

Az elnök mindkettejüket felkérte, hogy szóljanak néhány szót. Morales is a Rebbét idézte, és arra kérte közönségét, hogy teljesítsenek minél több micvát, valamint tegyenek minél több jócselekedet. A Rabbi érzelmekkel telített beszéde után az elnök köszönetet mondott neki: „az Ön bátorsága, méltósága és elhivatottsága valóban minden szívet és lelket megérint Amerikában”.

A Rose Gardenben tartott ünnepséget megelőzően Goldstein rabbi a Fehér Ház Ovális Irodájában találkozott Trump elnökkel, aki egyébként nem sokkal a merénylet után telefonon is beszélt a rabbival. Beszélgetésük témája az volt, hogy hogyan lehetne jó irányba befolyásolni a fiatalok következő nemzedékét. „Szívességet kértem tőle” – nyilatkozott a rabbi a találkozó után. Ecsetelte az elnöknek a Rebbe elképzelését az egyperces csend intézményéről, beszélt neki ezen eszme megvalósításának gyakorlati hasznáról. „Imádkozom és reménykedem abban, hogy ezen esemény sötétségéből sok jó származik majd” – zárta szavait a rabbi.

zsido.com

Forrás: chabad.org

Megszakítás