A zsinagógai lövöldözésben megsérült Chábád rabbi felhívására honlap készült, amely minden zsidót arra ösztönöz, hogy vállaljon újabb micvákat, és ezt ossza is meg az oldalon. A rabbi arra kér minden zsidót szerte a világon, hogy a powayi merényletre válaszul ezen a szombaton menjen el a zsinagógába.

Míg a zsidó világ és azon belül Poway közössége a halálos kimenetelű antiszemita merénylet utóhatásaival küzd, a meggyilkolt Lori Kaye családja pedig a fájdalmas és hosszú gyászidőszak elejét járja, a merényletben megsérült rabbi nem tétlenkedik. Még kórházba szállítása előtt beszédet intézett a közösségéhez, a többórás műtétje után pedig a betegágyából szólt a világ zsidóságához, felszólítva a zsidókat a lehető legnagyobb egységre és minél több micva megtételére.

Yisroel Goldstein rabbi kérése így hangzik: „Akár olyan micváról van szó, mint például tfilinrakás a férfiaknak, vagy szombati gyertyagyújtás a nőknek és lányoknak, van olyan micva, amit minden egyes zsidó, nemtől és kortól függetlenül meg tud tenni, hogy megmutassuk az egységünket és rendíthetetlen erőnket.” Kórházi ágyán fekve már a merényletet követő napon megfogalmazta, mire is gondol: „Pontosan azt tesszük, amire a Rebbe tanított. Valami pozitívat cselekszünk. Arra ösztönzök, és arra kérek minden egyes zsidót, aki látja ezt a kérést: Ezen a hétvégén mindenki menjen el a saját zsinagógájába, töltsék meg a termeket, töltsék meg az imaházakat, hogy lássák, semmi nem törhet meg minket, hogy lássák, ez nem tántorít el minket, ez nem félemlít meg minket.”

Yisroel Goldstein rabbi

„Zsidó egység, ez az, amire most szükségünk van”- mondta az 57 éves Goldstein rabbi, a powayi Chábád-központ alapítója. Poway San Diegótól északra fekvő város, Chábád közösségét feleségével, Dvorie-val alapította a rabbi 1986-ban. „Mindannyiunknak össze kell tartanunk, egymás kezét kell fognunk, szeretnünk kell egymást, pontosan, ahogyan a Rebbe tanította, feltétel nélküli szeretettel. Egy kicsi fény eloszlatja a sötétséget, sok fény egészen bizonyosan eloszlatja ezt a borzalmas sötétséget.”

„A hidegvérű, fanatikus gyűlöletet csak úgy oszlathatjuk el, ha megtöltjük a világot jócselekedetekkel és tiszta szeretettel, mely nem válogat. Ezt kell megtanítanunk gyermekeinknek…” – áll a weboldalon. „Még gyászunkban is exponenciálisan növelnünk kell jócselekedeteinket és jótékonyságunkat. Zsidó büszkeséggel világítjuk meg a világot.”

A most meghirdetett programot a világon mindenfelé támogatják a Chábád-küldöttek, emellett a Chábád brooklyni főhadiszállása és a chabad.org weboldal is a kezdeményezés mögött áll. Az oldalon a tfilinrakás, a zsinagóga meglátogatása és a szombati gyertyagyújtás között választhatunk, illetve magunkra vállalhatunk egy, saját magunk által megválasztott micvát is. Az oldalon számláló mutatja a felvállalt jócselekedetek számát. Csatlakozzanak Önök is a jótétemények sokaságához, látogassanak el szombaton a zsinagógába. A weboldal eléréséhez kattintsanak ide.

zsido.com

Megszakítás