Yisroel Goldstein a Chábád vezető rabbija azt mondta: „Ha az ujjaimra nézek, mindig emlékezni fogok arra, hogy milyen sérülékenyek vagyunk, és arra is, hogy milyen nagy hősöknek kell lennünk…”

Tegnap délután végső nyugalomra helyezték a szombati powayi merényletben meggyilkolt Lori Gilbert-Kaye-t. A merénylet három sérültje és az egész közösség előtt hosszú út áll a gyógyulásig. Yisroel Goldstein a powayi Chábád vezető rabbija sérülése ellenére is erős, és több ízben nyilatkozott, üzenetet küldve a világ zsidóságának. Az ő gondolatait közvetítjük olvasóinknak.

Szombaton, peszách utolsó napján éppen a háftárá felolvasására készült, „mely a Messiás eljöveteléről beszél, és reményt ad egy szebb jövőre”, amikor a zsinagóga folyosóján találkozott Lorival, aki a közösség régi és tevékeny tagja volt. A nehéz időket élő tagoknak bárcheszt és virágot vitt szombatra, és ott segített, ahol csak tudott. „Mindene volt a cheszed – a mások iránti figyelmesség. Aktivista volt, cselekvő ember. Leírhatatlan katasztrófa történt.” – mondta rá emlékezve a rabbi.

Yisroel Goldstein rabbi

Az asszony az elhunyt hozzátartozókért mondott ima, a jizkor időpontjáról érdeklődött, hogy életében először elmondhassa azt nemrégiben elhunyt édesanyjáért. Pillanatokkal később került sor a támadásra, melyben Lori azonnal meghalt, a rabbi pedig két ujját veszítette el. Amikor az első lövést meghallottam, „megfordultam, hogy lássam, mi történik, és farkaszemet néztem a terroristával, ezzel a gyilkos, gonosz emberi lénnyel”. „Csoda, hogy élek… a támadó 4 és fél méterre volt tőlem” – mondta egy másik interjúban.

Lori Kaye

A terrorista célzott, és talált, ám ez nem állította meg Goldsteint abban, hogy a közösség gyerektagjaihoz rohanjon, akiket egy Szderotból vendégként Powayben tartózkodó, egykori izraeli katona, Álmog Perec segítségével, életük kockáztatásával, biztonságos helyre vezettek. Perec és unokahúga, a nyolc éves Noja Dáhán is megsérült a további lövöldözésben. Oscar Stewart, a közösség oszlopos tagja, aki korábban az amerikai hadseregben szolgált, valamint egy határőr, Jonathan Morales segítségével sikerült megállítani a merénylőt. Utóbbi nemrégiben csatlakozott a közösséghez, miután felfedezte saját zsidóságát. „Vérfürdő is lehetett volna ebből. Remélem, hogy tetteink sok élet elveszítését akadályozták meg.”- mondta a rabbi. „Elképesztően sok csoda történt az esemény során.” – tette hozzá.

„Ahogy megbizonyosodtam arról, hogy a támadó elment, visszarohantam a zsinagógába” – emlékszik vissza megrendülten a férfi. Lori Kaye élettelenül feküdt a földön, orvos férje, aki a kohénok áldását készült elmondani a közösség számára, ájultan hevert „az éppen elhunyt, csodálatos Lori mellett”. Lányuk tehetetlenül állt a tragédia előtt.

Álmog Perec

Eközben megérkeztek a helyszínre a rendőrök és a mentők is, ám mielőtt kimenekítették volna őt az épületből, a sebesült férfi egy székre állva, hatalmas lélekjelenlétről tanúskodva szólt a gyülekezetéhez. Beszédét a kohénok áldásának jól ismert szavaival kezdte: „Áldjon meg az Örökkévaló és vigyázzon rád. Világítson rád arcával az Örökkévaló, és legyen kegyes hozzád. Fordítsa feléd arcát az Örökkévaló, és adjon neked békét.” A több sebből vérző rabbi megrendülten, de elszántan folytatta a beszédét, felidézve a Rebbétől tanultakat. A sötétséggel és a gonosszal szemben állva nem hátrálhatunk meg, sőt, meg kell kettőzni az erőfeszítéseinket. „Minden nemzedékben felkelnek, hogy elpusztítsanak, és a Szent, áldott legyen, megment minket a kezüktől.”- idézett a peszáchi hágádából. Beszélt a zsidó nép egységéről és kitartásáról, a túlélésről, majd így fejezte be erőt sugárzó szavait: „Ám Jiszráel cháj! [Izrael népe él] Semmi nem pusztíthat el minket. Ezt tanította a Rebbe, ez éltet minket. Egyenesen állunk, és büszkék vagyunk magunkra és az örökségünkre… és ezen is túl leszünk.”

„Örök érzelmi és fizikai nyomot hagy ez bennem. Ha az ujjaimra nézek, mindig emlékezni fogok arra, hogy milyen sérülékenyek vagyunk, és arra is, hogy milyen nagy hősöknek kell lennünk… Nem engedhetjük, hogy a terror győzedelmeskedjen. Az életem okkal maradt meg: hogy folytathassam eddig 35 évemet, melynek során a powayi zsidókat szolgáltam. A Rebbe azt tanította, hogy a sötétséggel és gonoszsággal szembesülve folytatnunk kell a zsidók felé fordulást és mások inspirálását. Érjük el, hogy minden zsidó elmenjen a zsinagógába ezen a szombaton! Mutassuk meg nekik, hogy egyetlen lépéstől sem riasztanak minket vissza!”

Yona Fradkin rabbi, a San Diego-i Chábád igazgatója így nyilatkozott: „Az érzéketlen gyűlölettel szemben állva büszke zsidókként élünk ebben a virágzó országban. Erősen hiszünk abban, hogy a szeretett sokkal erőteljesebb a gyűlöletnél. Mélyen megrendített egy igazi erényes asszony, Lori Kaye halála, aki csak azért veszítette életét, mert zsidóként élt.”

Noja Dáhán

Goldstein rabbi minden zsidóhoz szólt kórházi ágyáról, amikor ezt mondta: „Azt tesszük, amit a Rebbe mondott: valami pozitívat csinálunk. Minden zsidót, aki látja ezt a kérést, arra biztatok, és arra kérek, ezen a hétvégén menjenek el saját zsinagógájukba, töltsék meg a helyiségeket, és mutassák meg nekik, hogy semmi nem pusztíthat el minket. Mutassák meg nekik, hogy ez nem tántorít el minket, nem félemlít meg minket. Minden eddiginél nagyobb szükség van a zsidó egységre. Minden zsidónak egyesülnie kell, egymás kezét kell fognia és szeretnie kell egymást, ahogyan a Rebbe tanított nekünk, feltétel nélküli szeretettel. Egy kicsi fény képes elűzni a sötétséget, és hatalmas mennyiségű fény egészen bizonyosan képes elűzni ezt a borzalmas sötétséget. Nem tudjuk, mit hoz a jövő… de azt bizonyosan tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, a [küldöttek] családja, a zsidó nép családja itt van velünk, együtt vagyunk, túléljük és megerősödünk tőle… Nem félünk, mert tudjuk, hgy eljön a Messiás ideje. Isten meggyógyít engem és mindannyiunkat, Isten vigaszt nyújt Hers Menáchem ben Jicchák hákohénnek és Cháná Jehuditnak, akik most veszítettek el egy drága feleséget és anyát, egy kedves és csodálatos embert. Lelke nyugodjon békében az égben, és találkozzunk újra a Messiás idejében, minél hamarabb, még napjainkban!”

Oscar Stewart

Amennyiben szeretnének csatlakozni az áldozatok megsegítésére létrehozott alapítványhoz, kattintsanak ide.

zsido.com