Napjainkban alig néhány ezer zsidó él Marokkóban. Bár Izrael és Marokkó között nincsen szoros kapcsolat, a marokkói etrogok igen keresettek Izraelben.

Most ért véget a smitá év (amikor parlagon hagyják a földeket, és nem végeznek mezőgazdasági munkálatokat) Izraelben, ezért szukot előtt a szokásosnál is nagyobb volt a marokkói etrogok iránti kereslet.

Az Atlasz-hegység szikláin keresztül különleges és veszélyes hegyi út vezet egy eldugott, több száz éves etrogligetbe. Az etrogokat túlnyomórészt kanadai, európai, illetve amerikai, kisebb részt izraeli exportra termesztik olyan berber családok, melyeknek tagjai nemzedékek óta művelik ezt a mesterséget. Bár nem igazán tudják, hogy vásárlóik mire használják a gyümölcsöket, a nyári hónapokban sok időt szentelnek rájuk. A fák és a gyümölcsök gondozását apjuktól, nagyapjuktól tanulták a mai termelők.

Morocco-view
Nehéz, sziklás hegyi utak vezetnek az etrogligetekig
Odaadó munkájuknak meg is van az eredménye: „A hegyekből származó etrogok alakja különleges, és a gyümölcsök szépségéhez foghatót nem találunk más helyeken. Színük, alakjuk és rücskösségük egyaránt csodálatos” – mondja egy francia kereskedő. „Marokkó és Izrael éghajlata nagyon hasonló. Ez azért fontos, mert az etrogfa igen érzékeny, és rendkívül fontosak a termés szempontjából a kedvező időjárási feltételek.”

A Héber Egyetem mezőgazdasági professzora, Eliezer Goldschmidt szerint a marokkói Marrakes környékén kétezer évvel ezelőtt telepítettek etrogfákat a környék zsidó lakosai. 1948-tól kezdve a helyi zsidók fokozatosan Izraelbe vándoroltak, és a velük barátságban élő berber szomszédaik folytatták a termesztést az országban. Feltételezések szerint több százezer darab gyümölcsöt exportálnak évente.

IMG_2110
A helyiek nagy kosarakban, a hátukon szállítják a városba az etrogokat
A zsidó kereskedők ros hásáná előtt érkeznek a tengerparti Agadirba, ahol azonnal kapcsolatba lépnek azokkal a termelőkkel, akiktől a korábbi években is vásároltak árut, és ellenőrzik a termést. Zölden, éretlenül és különösebb illat nélkül veszik meg az etrogokat, melyek így az ünnepre szép sárgára és illatosra érnek. Ha a kereskedők a megvizsgált darabokat megfelelőnek találják, akár egy egész liget termését is felvásárolhatják, ahonnan fiatal helyi lakosok szállítják hatalmas kosarakban a gyümölcsöt Agadirba. A gyümölcsöket egyesével csomagolják be, hogy megvédjék a kis, kinyúló nyúlványt, a pitámot, majd hajókon szállítják őket tovább a világ minden tájára.

etrog
Mohammed Douch etrogjai a marokkói Assads faluban
Forrás: jta.org