Az egyik legfontosabb, minden hétköznap gyakorolt tórai parancsolat a tfilin, az imaszíjak felvétele. Most a chabad.org írása alapján azt tekintjük át, hogy az igen nagy értéket képviselő, teljes mértékben kézzel előállított tfilineket miként tarthatjuk karban, milyen, gyakran előforduló problémákra kell odafigyelni és hogyan óvhatjuk meg őket. Itt csak a tfilin külső megjelenéséről lesz szó, a pergamenekre írt betűk kóserságát kizárólag szakember (héberül szofer sztám) tudja ellenőrizni.

Mi a tfilin és mire való?

A tfilin a zsidó nép különleges micvája. Különlegességét az adja, hogy látható összeköttetést jelent a zsidó nép és az Örökkévaló között. Tárgyi, nagyon is valóságos eszköz, melyet a karunkra kötünk, jelképezve a testi, és a fejünkre, szimbolizálva szellemi erőt. A bár micvára való felkészülésről szóló sorozatunkban először azt az előadást mutatjuk be, amelyet Saul és … Olvass tovább

Bár a tfilineket szokás néhány évente elvinni szakemberhez, hogy megvizsgálja a pergamentekercseken lévő írás, illetve a bőrtokok és szíjak általános állapotát, vannak bizonyos sérülések, amelyeket az átlagember is könnyen felismerhet. Ha az alábbi, nyolc pontból álló vizsgálatot rendszeresen elvégezzük, valamint alkalmazzuk az ajánlott megelőzési tippeket, akkor biztosíthatjuk, hogy a lehető legtovább gond nélkül tudjuk használni őket. Ha a felsorolt problémák közül bármelyiket észleli a tfilinjén, azonnal forduljon szakemberhez.

1. A dobozok deformálódása

A tfilin mindkét doboza mindegyik felületének tökéletesen négyzet alakúnak kell lennie. Előfordulhat azonban, hogy nedvesség hatására a doboz alja deformálódik, meghajlik. Amikor ellenőrzésre visszük a tfilint, külön kérjük a dobozok alakjának vizsgálatát.

Hogyan előzhetjük meg?

 • Csak tökéletesen száraz karra és fejre tegyünk tfilint.
 • Figyeljünk oda, hogy a tfilin ne érintkezzen hajzselével, hajlakkal vagy bármilyen más kemikáliával.
 • Ha valaki könnyen megizzad, igyekezzen hűvös helyen imádkozni. Ha ez nem megoldható, kérdezze meg rabbiját, hogy melyek az imának azon részei, amelyek során mindenképpen tfilint kell viselni, és csak akkor viselje.

2. A doboz alkotóelemeinek szétválása

A dobozok mind a hat élének egyforma hosszúságúnak kell lennie, ahogyan a dobozok alján lévő varrás szakaszainak is. A doboz alapja, ahol a szíj áthalad (máávártá), nem számít bele az adott oldal hosszúságába.

Külön odafigyelést igényel a fejre való tfilin doboza, amely négy kis kamrát rejt. Ezekbe kerül a négy tórai idézet (a kézre való tfilin dobozában egy kamra van csak, az idézeteket pedig egy hosszú tekercsre írják). A készítés során ezt a négy egységet szorosan egymáshoz nyomják, hogy tökéletes kockát alkossanak. Előfordulhat, hogy a kamrák elkezdenek kifelé hajlani, és így eltorzítják a doboz formáját. A hossz és a szélesség akár egy milliméternyi eltérése is érvénytelenné teheti a tfilint. Ha nyomást gyakorlunk a dobozra és azt érezzük, hogy kicsit össze lehet nyomni, az annak a jele, hogy a szétválás megindult. Ne halogassuk az ügyet, forduljunk szakemberhez.

Hogyan előzhetjük meg?

 • Ne tegyük ki a tfilint nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletnek, pl. ne hagyjuk az autóban, ne tegyük fűtőtest közelébe. A dobozokon kívül ez az írást is rongálhatja.

Tfilin-kisokos

Az Örökkévaló és a zsidók között a Tóra 613 parancsolata jelenti a köteléket. Ezek közül a tfilin viselését előíró két micva fizikailag is látható-érezhető összeköttetést jelent a Teremtő és teremtménye között. A fejen és a karon, a szív felé fordulva elhelyezett imaszíjak az ember szellemi, érzelmi és fizikai valóját kötik össze az Örökkévalóval, s egyben … Olvass tovább

3. Behorpadt, kicsorbult sarkok

Ez a probléma is a kocka alak elvárásához tartozik. A tfilin dobozának 12 olyan sarka van, amely nem lehet sérült. Ezek: a doboz felső négy sarka és az alatta lévő bázis nyolc sarka. A máávártá sarkainak nem kell tökéletesnek lenniük.

Hogyan előzhetjük meg?

 • Amikor ima után a dobozokat a védőtokba helyezzük, figyeljünk oda, hogy óvatosan, erő kifejtése nélkül tegyük ezt.
 • Jobb, ha a szilárdan tartott tokba helyezzük a dobozt, és nem a dobozra húzzuk rá a tokot.

4. Elszakadt fonál

A dobozok egyes részeit állati ínból készült fonállal varrják össze. Ha a fonál elszakad, az érvénytelenné teheti a tfilint. Ha csak egy kis szakadást is látunk, vigyük a tfilint szakemberhez.

TFILIN, a hosszú élet titka

Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson 25 évvel ezelőtt, támuz hó 3-án (1994. június 12., idén július 3.) visszaadta lelkét az Örökkévalónak. Ez a nap emléknap lett a lubavicsi hászidok számára: az elmélyülés, a magunkba fordulás és az újra elköteleződés napja, melyből nem maradhatnak ki az imák és a jó cselekedetek sem. A … Olvass tovább

5. Hámló vagy kifakult festék

A tfilin dobozainak és a szíjak külső felének tökéletesen feketének kell lenniük. Ha egy-egy apró ponton veszünk észre kopást, azt házilag is orvosolhatjuk a judaika üzletekben beszerezhető tfilin festékkel, amelyet filctollhoz hasonló formában árusítanak.

Mielőtt belefognánk a műveletbe, mondjuk el:

Lesém kedusát tfilin – a tfilin szentsége érdekében”.

Ezzel fejezzük ki, hogy nem egyszerű esztétikai javítást végzünk, hanem vallási parancsolatot teljesítünk. Bár a tfilin színe kizárólag fekete lehet, vannak matt és fényes festékek. Ügyeljünk arra, hogy a tfilinünkhöz való festéket vásároljuk meg. Fontos ellenőrizni, hogy a festék kósersági tanúsítvánnyal rendelkezzen, egy hétköznapi filctoll nem felel meg a célnak.

Hogyan előzhetjük meg?

 • Ima után ne tekerjük össze túlságosan szorosan a tfilineket, mert az károsíthatja a festékréteget.
 • Ne nyomjuk neki a tfilint semmilyen durva felületnek.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a festést és a legkisebb problémát is javítsuk ki.
 • Javítás előtt győződjünk meg arról, hogy valóban a festéssel van a probléma és nem kézkrém, szőlőzsír, stb. tapadt a felületére. Érdemes egy nedves törlőkendővel végigsimítani a javítandó részt.

6. Elvékonyodó vagy megrepedt szíjak

A tfilin szíjának minimális szélessége 9, más vélemény szerint 11 mm. Ez a szíj teljes hosszára vonatkozik. Ha valahol elvékonyodott, feltehetően az egész szíjat ki kell cserélni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha valahol repedést észlelünk.

Hogyan előzhetjük meg?

 • Ima után ne tekerjük össze túlságosan szorosan a tfilineket, mert az a bőr megnyúlását és elvékonyodását okozhatja.
 • A tfilin csomójának gyakori ki és bekötése is okozhat elvékonyodást.
 • A tfilin szíja nem örökéletű. A bőr idővel elöregszik és meggyengül. Ilyenkor cseréltessük ki.

7. A csomók deformálódása

A fejre való tfilin tarkóra kerülő csomójának speciális alakja van: négy apró négyzet alkot egy nagyobb négyzetet (askenáz és jemeni szokás szerint), vagy egy dálet betűt formáz (szfárádi, litván és egyes hászid közösségek szokása szerint). A kézre való tfilinen is van egy különlegesen megkötött, jud betű alakú csomó, amellyel a bicepszen rögzítjük a dobozt. A csomók formája nem változhat, mert azok Isten nevének egy-egy betűjét formázzák. Továbbá a kézre való tfilin csomójának folyamatosan érintkeznie kell a dobozzal.

Hogyan előzhetjük meg?

 • A csomók gyakori ki- és bekötése, a méret megváltoztatása miatti állítgatás okozhatja az alak deformálódását.

8. A különböző tfilinek összecserélése

Szfárádi és hászid közösségekben gyakori, hogy két pár tfilint használnak. Az egyikben a mindenki által elfogadott sorrendben helyezkednek el az idézetek, a másikban ettől eltérően. Az előbbi Rási, az utóbbit Rábénu Tám tfilinnek nevezik, két középkori bölcs után. Oda kell figyelni, hogy a fejre való Rási tfilint ne vegyük fel a kézre való Rábénu Tám tfilinnel vagy fordítva. (Szfárádi zsidóknál gyakori, hogy egyszerre veszik fel a két pár tfilint. Ez esetben mindig a Rási tfilin legyen alul, a Rábénu Tám tfilin pedig felül).

Hogyan előzhetjük meg?

 • Jól megkülönböztethető tokokban legyenek a tfilinek.
 • Miután levettük a Rási tfilint, azonnal tekerjük össze és tegyük el. Csak ezt követően vegyük elő a Rábénu Tám tfilint.

Felkészülés a bár micvára: tfilinrakás

Saul és Joel nemsokára 13 évesek lesznek. Ez az életkor a zsidó fiúk életében fordulópontot jelent, ettől fogva teljes jogú tagjai a zsidó közösségnek. A jogok azonban nem magukban állnak, hanem komoly kötelezettségeket is hoznak magukkal. Ezért is hívják a 13 éves kort gil micvotnak, a parancsolatok korának, hiszen innentől fogva pontosan úgy érvényesek rájuk … Olvass tovább