A bibliai ősatyák korából származó leleteket a Haifai és a Héber Egyetem régészei találták különböző helyszíneken: a Jeruzsálemtől északra fekvő Tel Silóban és a fővárostól nyugatra lévő Tel Gezerben. A pénzérmék nem helyben, hanem a mai Törökországhoz tartozó Anatóliában készültek és a bronzkori nemzetközi kereskedelem fejlettségéről tanúskodnak – írja a Jerusalem Post.

„Az ezüstpénz, ami tartós, kis méretű és kis tömegű a korábban használt gabonához képest, új irányt jelölt ki a városok és a gazdaság fejlődése számára az egész térségben. A pénz beáramlása Anatóliából folyamatos volt, ami a stabil, hosszú időn át fennálló kereskedelmi kapcsolatokról tanúskodik. A pénzérmék Mezopotámiában már ötezer éve megjelentek, a Földközi-tenger keleti partvidékén azonban csak később. Eddig azt gondolták, hogy a vaskorban, úgy 3200 évvel ezelőtt került erre sor, most már azonban tudjuk, hogy ötszáz évvel korábban, a középső bronzkorban is használtak már ilyen fizetőeszközt”

– mondta dr. Cila Esel, a kutatás vezetője.

Az ezüstdarabok kezeletlen felülete jelzi, hogy nem ékszerekről vagy díszítőelemekről van szól. Az, hogy általában többet találtak egyszerre, textilbe kötözve vagy agyagedényben tárolva, arra utal, hogy fizetőeszközként használták őket, ahogy az is, hogy közterületekről, raktárak közeléből és települések kapui mellől kerültek elő.

A kutatók izotópos vizsgálatokkal hasonlították össze a leletek alapanyagának összetételét olyan ezüsttárgyakéival, melyek származási helye már ismert volt. Az eredmények Anatóliát jelölték meg az ezüst forrásának, ahogy az érmék mellett talált egyéb használati tárgyak, baltafejek és ékszerek ezüstje is onnan származott.

„Abban eddig is biztosak voltunk, hogy a vaskorban már élénk kereskedelem folyt e térség és Anatólia között, de most legalább ötszáz évvel korábbra kell kitolnunk ezt az időpontot. A most talált leletek arról tanúskodnak, hogy 3600 éve már folyamatos és stabil fémkereskedelem zajlott a levantei térség és Anatólia között” – áll a kutatók közleményében.

Fotó: Lena Kuperschmidt/Israel Antiquities Authority

Megszakítás