Már a Tóra is foglalkozott a hamis súlymértékek problémájával, most egy ilyen követ találtak Jeruzsálemben – adta hírül a JPress.

Az ősi Dávid városában ásatást folytató régészek rendkívül ritka leletre bukkantak: a kis méretű, gerának nevezett bibliai súlymértéket minden bizonnyal csaláshoz használták.

A felirata szerint ugyanis két gerát nyom, ám valójában háromszor ennyit, ami arra utal, hogy a polgári időszámítás kezdetét megelőző 589 körül csalók folytattak vele kereskedést. A súly, vöröses mészkőből készült. A 14x12 milliméter nagyságú követ szépen lecsiszolták és kifényesítették. Tetején két, egymással párhuzamos, mélyen a kőbe nyomódó vonal látható, ami két gérát (0,944 gramm) jelez. Ha azonban megmérjük a követ, kiderül, hogy több mint háromszor annyit, 3,6 grammot nyom.

Izraelben mindeddig összesen egyetlen hasonló, gerá súlymértéket találtak.

A gerá a legkisebb tórai mértékegység, Mózes második könyve, a Smot definiálja (30:13): „Húsz gérá – fél sékel adomány az Örökkévalónak”.

Eli Sukron, az ásatást vezető régész a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatójával, Chágáj Kohén Kolonimusszal együtt vizsgálta meg a követ, és arra a nyilvánvaló következtetésre jutottak, hogy piszkos ügyletek lebonyolítására használták.

„A Biblia utal arra, hogy a súlyhamisítás egyáltalán nem új keletű dolog. A kereskedők mindig is csaltak és különféle, túlságosan nehéz vagy könnyű mértéket használtak vásárláshoz, illetve eladáshoz” – magyarázták a tudósok.

 

Ősi kétsékeles súlyt találtak nem messze a Siratófaltól

Az első Szentély korából származó, körülbelül 2700 éves, két sékel kimérésére szolgáló, mészkőből készített súlyt a Dávid Városa átszitáló projekt keretein belül találták a Siratófalhoz csatlakozó Wilson-ív alatt folyó ásatáson kitermelt földben. E kutatásról, illetve magáról a Wilson-ívről korábban itt írtunk. A hamarosan befejeződő ásatás számos értékes és ritka lelettel szolgált. Ezek a darabok hamarosan … Olvass tovább

 

A jelenséget a Tóra számos helyen kritizálja és szabályokat is hoz ellene és a Példabeszédek könyve is Isten által elutasított tevékenységként beszél róla. Ezt olvashatjuk például Mózes ötödik könyvében, a Dvárimban (25:13-16):

Ne legyen neked zacskódban kétféle súlykő, nagy és kicsiny. Ne legyen neked házadban kétféle éfá, nagy és kicsiny. Teljes és igazságos súlyköved legyen, teljes és igazságos éfád legyen, hogy hosszú életű légy a földön, melyet az Örökkévaló, a te Istened ad neked. Mert az Örökkévaló, a te Istened utálata mindaz, aki ezeket teszi, mindaz, aki hamisságot követ el.

Most, háromezer évvel később a kezünkbe került a bizonyítéka annak, hogy ezen elítélendő gyakorlat élt és virágzott Jeruzsálem szívében, az első Szentély időszakában is.

Fotó: City of David

 

Navégre: kiderült mekkora az ősi tojás

Van, aki olajbogyót, van, aki tojást használ mértékegységnek, most megtudhatja, mekkora egy tojás.

 

Megszakítás