2600 éves jeruzsálemi tyúktojások héját illesztették össze a legmodernebb régészeti technikával.

Peszách ünnepét viccesen a krumpli és a tojás ünnepének is szokták nevezni. Kétségtelen, hogy az askenázi háztartásokban több fogy ebből a két élelmiszerből peszách ünnepe alatt, mint az év bármely másik hetében. Érdekes, hogy éppen néhány napja, a peszáchot megelőző héten adtak hírt a kutatók egy, a tojással kapcsolatos tudományos felfedezésről.

A tyúknak 26 órájába telik egy tojás lerakása, a régészeknek azonban tíz évébe került, mire megoldották a 2600 éves tojáshéjak rejtélyét. Mindeddig ugyanis csak csirkecsontokat találtak a szentföldi feltárásokon, és ezek a 2600 éves tojáshéjak az első kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy az étrendben nemcsak a csirkehús, de a tyúktojás is szerepet játszott – mondta Zohár Ámár professzor, a Bár-Ilán Egyetem kutatója.

A legmodernebb, háromdimenziós technikát felhasználó virtuális modellezési eljárás segítségével a tojáshéj-darabkákat sikerült újra egésszé varázsolni. Az új felfedezés még a háláchára is hatással lehet. A vallási döntéshozók között a misnai időkre, vagyis a polgári időszámítás szerinti III. századra visszamenően vita van a tekintetben, hogy pontosan mennyi kovásztalan kenyeret kell az embernek elfogyasztania a széder estén ahhoz, hogy teljesítse a macesz evésének parancsolatát. A misnai bölcsek ezt kezájit, vagyis olajbogyónyi méretben határozták meg.

Az olajbogyót nemigen ismerő európai tóratudósok körében azonban kialakult egy másik mértékegység: kebécá – tojásnyi. A Misna Brura és a Cházon Is szerint az olajbogyó fele, vagy egyharmada az ősi tojás méretének. De mekkora egy ősi tojás?

Dr. Éjlát Mázár régész nagyjából egy évtizeddel ezelőtt tárt fel a Dávid városának nevezett jeruzsálemi ásatási körzetben egy kupac tojáshéj-töredéket egy, az első Szentély korából származó épületben. A darabokról Gáj Bár-Oz professzor, a Haifai Egyetem régészeti állattani laboratóriumának kutatója megállapította, hogy tyúktojásból származnak. Nagyfokú törékenységük miatt rendkívül ritka, hogy tojáshéjakat találnak valahol, és ez a felfedezés az első ilyen a Szentföldön.

Zohár Ámár professzor a tojásdarabokkal

A darabok ezután Zohár Ámár professzorhoz kerültek, aki olyan technológiát keresett, melynek segítségével a tojáshéj-darabkák egységes egésszé állíthatók össze. Így értesült az Izraeli Régészeti Hatóság technológiájáról, mellyel néhány cserépdarabból virtuálisan ki tudják rakni az egész kerámiatárgyat. Ámár kapcsolatba lépett dr. Ávsálom Kárászikkal, az algoritmus kidolgozójával abban a reményben, hogy ha a cserepekből ép edényt lehet rajzolni, akkor a tojáshéj darabjaiból egész tojást.

Éjlát Mázár régész

Négy nagyobb héjtöredéket tápláltak bele a rendszerbe, és Kárászik rekonstrukciója megmutatta, hogy azok egyazon tojás darabjai. A tojás mérete megfelel egy átlagos mai tyúktojásnak. Az ősi tojás nagyjából 50 mm magas és a legszélesebb pontján 4 mm átmérőjű volt. Űrtartalma 61 négyzetcentiméter (ma a 42 grammos tojás S, az 57 grammos L besorolást kap). Vagyis az az európai elképzelés, hogy az ősi tojások a mainál nagyobbak voltak, nem állja meg a helyét. Ámár professzor azonban azt is elmondta, hogy az ő szokásaira ez a felfedezés nem lesz hatással, ő ugyanis a jemeni zsidó hagyományokat követi, és aszerint a tojás mérete nagyon hasonlít a mai tojás méretéhez. Mint elmondta, a felfedezés leginkább a Cházon Is tanítását követő, litvániai gyökerű követő zsidókat érintheti, mivel ők kétszer akkorának gondolják a kebécá – tojásnyi mértékegységet, mint amekkora a mai tojás. Ám, mint Ámár mondta, nem valószínű, hogy a tudományos kutatás megváltoztatja a hagyományokat: „Nem vagyok biztos abban, hogy a háláchát aszerint változtatják meg, amit az újságban olvastak”- mondta nevetve.

A tojáshéjak

 

Forrás: TOI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás