Tupirani Da Hora Lores, egy Rio de Janeiróban működő protestáns közösség vezetője két évvel ezelőtt a zsidók kiirtásáról prédikált. Az esetet rendőrségi feljelentés és nyomozás követte. A most meghozott szigorú ítélet – bár még nem emelkedett jogerőre, hiszen a lelkész minden bizonnyal él a fellebbezés jogával – hatalmas port vert fel Brazíliában a Jerusalem Post szerint.

„Történelmi ítélet született az antiszemitizmus elleni harcban. Eddig még soha nem szabtak ki ilyen szigorú büntetést efféle bűncselekményért. Ez talán segít megszüntetni ez ehhez hasonló förtelmes uszításokat”

– mondta Ricardo Sidi, a Brazil Izraelita Szövetség jogi osztályának igazgatója. Az ország zsidó közösségeit tömörítő ernyőszervezet az ügyészség munkáját segítette az eljárás során.

 

 

 

Tupirani da Hora Lores 2020-ig a a Pentecostal Generation Jesus Christ nevű, radikális pünkösdista kisegyházat vezette, ahol rendszeresen tartott uszító beszédeket. „Mészárold le a zsidókat, Istenem, sújts le rájuk kardoddal, mert elhagytak Téged és elhagyták a nemzeteket” – imádkozott a lelkész. „Megjátszották magukat, prostituáltakhoz mentek, majd amikor megtérésre szólították fel őket, azt mondták, hogy megteszik, de hazudtak” – utalt az inkvizíció alatt kényszerből kikeresztelkedett és nagy létszámban Brazíliába menekült zsidókra. „Istenem, amit megtettél a második világháború alatt, tedd meg még egyszer, ezért imádkozunk így hozzád: igazságot, igazságot, igazságot!” – könyörgött egy újabb holokausztért.

Második holokausztért imádkoztak egy brazíliai keresztény közösségben

„Pusztítsd el a zsidókat, mint a férgeket” – imádkozott egy lelkész Rio de Janeiróban. Egy napvilágra került felvétel szerint Tupirani da Hora Lores, a Geracao Jesus Cristo egyház vezetője a következő szentbeszédet intézte híveihez egy szertartás alkalmával: Öld meg a zsidókat, Istenem, sújts le rájuk kardoddal, mert elhagytak Téged és elhagyták a nemzeteket!”. A megjelent … Olvass tovább

A feljelentést követően a riói rendőrség „Shalom” fedőnéven szervezett rajtaütést, melynek során jelentős mennyiségű antiszemita irodalmat foglaltak le a templomban.

„A vádlott lelkészi hivatásával visszaélve gyakorolt hatást a gyülekezet tagjaira, és ez növeli annak az esélyét, hogy követői hasonló bűncselekményeket követnek el. A nyomozás során az is kiderült, hogy a vádlott a közintézményekkel szemben ellenséges magatartást tanúsít” – indokolta döntését Valeria Caldi Magalhães bírónő.

„Az ítélet jól példázza a gyűlöletbeszéd elleni fellépés szigorodását. Az efféle bűncselekmények száma aggasztó mértékben megnövekedett az elmúlt időszakban, különösen a zsidó közösség rovására. A lelkész ügye rendkívül súlyos, ezért úgy véljük, hogy a büntetés szigorúsága arányban áll a bűncselekmény veszélyességével”

– nyilatkozta Andrea Vainer, a zsidó közösség jogi szakértője.

Fotó: YouTube képernyőkép

Megszakítás