Palesztin csoportok feljelentései miatt a brit rendőrség beidézné a Nagy-Britanniába utazó izraeli politikusokat és katonai parancsnokokat.

Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter meghallgatását kezdeményezte a brit rendőrség. Az ellenzéki politikusnő egy londoni konferenciára készült és még elutazása előtt kapta meg az idézést, ami nem kötelező erejű. Livni elutasította a meghallgatást, de elővigyázatosságból az izraeli külügy találkozót szervezett neki a brit külügyminisztérium diplomatáival, hogy így diplomáciai mentességet élvezzen – olvasható a forward.com összefoglalójában.

Cipi Livni tagja volt a biztonsági kabinetnek a 2008-2009-es gázai háború idején. A rendőrségi eljárás alapját palesztin-barát szervezetek által benyújtott panaszok jelentik és más izraeli vezetőket is érinthet. Cipi Livni azt nyilatkozta: elfogadhatatlan, hogy Londonba utazó izraeli döntéshozók és katonai parancsnokok kénytelenek részt venni ebben az abszurd színjátékban. Ez nem személyes ügy, ez erkölcsi kérdés, ezen változtatni kell – nyilatkozta a politikus.

Kép: timesofisrael.com