Titkos ünnepi csomagok

Az asszimiláció ellen küzdő Jád Leáchim („A testvéreknek nyújtott kéz”) elnevezésű mozgalom ebben az évben is eljuttatta ünnepi csomagjait az arab városokban, illetve falvakban élő zsidó asszonyok számára.

A csomagok ros hásánára, jom kipurra, illetve szukotra való tárgyakat tartalmaztak: újévi és engesztelőnapi máchzort (imakönyvet), kóser mézet és húst, valamint a négy növényt, melyekből a szukoti csokor készül. A csomagok egy részét a „második nemzedék” tagjai kapták, vagyis olyan fiatalok, akik zsidó anyától és arab apától születtek, és muszlimként nevelkednek, ám titokban sikerült kapcsolatba lépniük a Jád Leáchimmal, és fenntartaniuk zsidó identitásukat. Ők anyanyelvükön, arabul írott nagyünnepi imakönyveket kaptak.

A csomagok legnagyobb részét még ros hásáná előtt, a koronavírus terjedése következtében elrendelt második lezárási hullám előtt osztották ki, de voltak olyan esetek is, amikor a Jád Leáchim  szociális munkásai, akik alapvető és nélkülözhetetlen munkaerőnek minősülnek, ezért a mozgásszabadságuk sokkal nagyobb, mint másoké, szukot előestéjén adtak át egy-egy csomagot. Területileg a legtöbb csomagot vegyes arab-zsidó településeken adták át, de eljuttatták Júdea és Somron különböző településeire, többek között a szinte kizárólag arabok lakta Hevronba, az arab lakosságú Sechembe (Nablusz), Rámállába és Dzseninbe is.

„Az ünnepi csomagok megerősítik a zsidósággal való kapcsolatukat, és az év csúcspontját jelentik ezen elveszett zsidók számára, akik fogságban ragadtak egy-egy arab közösségben” – mondta a Jád Leáchim biztonsági osztályának egyik hivatalnoka, majd így folytatta: „Még a csomagoknál is fontosabb volt azonban az a lehetőség, hogy szociális munkásainkkal találkozhattak. Idén nagyobb volt az igény, mint máskor, de minden erőnkkel azon voltunk, hogy minden kívánságnak eleget tegyünk.”

A Jád Leáchim olyan férfiaknak is eljuttatott ünnepi csomagokat, akik bizonyos szektákon keresztül nem-zsidó nőkkel kerültek viszonyba. A Jád Leáchim fellép a misszionáriusok tevékenysége ellen, és munkájuk következtében sok zsidó férfi ismeri fel, hogy e kapcsolatok nem vezetnek jóra, és hogy vissza kell térniük a zsidósághoz. „Igazán megindító volt látni e férfiak fényképeit lulávval és etroggal a kezükben” – nyilatkozta a Jád Leáchim egyik vezetője.

E csomagokon kívül a szervezet több százezer sékel értékben osztott ki élelmiszerjegyeket olyan nők számára, akik az ő segítségükkel szakították meg a kapcsolatot arab férjükkel, és kezdtek új életet a Jád Leáchim támogatásával.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben