Realitás-e egyáltalán a kétállami megoldás?

Az országos átlagnál gyorsabban növekszik Júdea és Somron zsidó népessége.

Jelenleg Júdea és Somron területén mintegy 130 zsidó település található, melyek lakossága 2019 január elsején 449 508 fő volt, ami 3.3%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest és 20.61%-os növekedést az elmúlt öt évhez képest. A teljes izraeli lakosság 2008-ban 1.9% százalékkal nőtt, és meghaladta a 8.9 millió főt.

Új lakónegyed Silóban

Báruch Gordon, a terület demográfiáját kutató intézet vezetője elmondta, hogy a kimagasló növekedést nagyban elősegítette a Trump-kormány Izrael-barát magatartása, mely – elődeitől eltérően – nem a hatnapos háborúban felszabadított országrészen épülő zsidó közösségeket tekinti a béke akadályának. A megváltozott amerikai hozzáállást látva az izraeli kormány több építési engedélyt adott ki az elmúlt két évben, mint azt megelőzően, és több nagyobb volumenű építési projekt vette kezdetét, melyeket csak a következő években foglalnak el az új lakók. Ez azt is jelenti, hogy a közeljövőben még nagyobb arányú növekedés várható. A növekvő lakosság igényeit kielégítendő Izrael jelentős infrastrukturális fejlesztéseket is végez e térségben.

Ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor húsz év múlva Júdeában és Somronban a zsidó lakosság létszáma átlépheti az egymillió főt. Ezekben az adatokban nem szerepelnek Jeruzsálem 1967-ben felszabadított negyedei, ahol jelenleg 320 000 zsidó él, akiket a nemzetközi közösség többsége szintén “telepesnek” tart.

Építkezés Efráton

Júdeában és Somronban leginkább kistelepülések (közösségi települések, kibucok és mosávok) találhatók, de felépült több nagyváros is. A legnagyobb város a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő és kizárólag harediek által lakott Modiin Ilit (másnéven Kiriját Széfer), ahol 75 000 ember él, ezt követi a főváros és Bét Semes között található, szintén haredi város, Bétár Ilit, mely 60 000 ember otthona. A harmadik helyezett a főleg világi zsidók által lakott Máále Ádumim 41 000 fővel, melyet a térség egyetemi városa, Áriel követ 20 000 lakossal.

A felmérés szerint a növekedés hasonló ütemű volt mind a nagy településközpontokban, mind a távolabbi, elszigeteltebben fekvő területeken.

Gordon szerint a lakosság bővülése több tényezővel magyarázható: a Júdeában és Somronban élő zsidók 2/3-a vallásos életmódot folytat (hozzávetőlegesen fele-fele arányban harediek és vallásos-cionisták), tehát sok gyermeket vállalnak. Emellett a lakásárak, bár Izrael többi területéhez hasonló ütemben drágultak, még mindig kedvezőnek számítanak sok településen. Az árakat mérséklendő, egyre több kistelepülésen emelnek többemeletes háztömböket családi házak helyett. Az olcsóság természetesen relatív: egy átlagosnak mondható, 4-5 szobás, emeleti lakás is legalább egymillió sékel (75 millió Ft) körül van.

Gordon úgy véli, hogy a demográfiai változás rá fogja ébreszteni a nemzetközi közösséget arra, hogy ideje felhagyni a kétállami megoldás erőltetésével. “Azok, akik továbbra is a kétállami megoldásról beszélnek, véleményem szerint elvesztették minden realitásérzéküket és nem akarják tudomásul venni a tényeket. Olyan palesztin vezetők, mint Tarek Abbasz (Mahmud Abbasz fia) vagy Muhamad Dahlan, akit sokan a következő palesztin elnöknek tartanak, is belátták, hogy nincs esélye annak, hogy még egy arab államot hozzanak létre a térségben. Az izraeli baloldalon is egyre többen osztják ezt a nézetet” – mondta.

Építkezés Micpe Jerichóban

A közelmúltban Netánjáhu miniszterelnök is kijelentette, hogy a Földközi-tenger és a Jordán-folyó között csakis Izrael számára van hely, a palesztinok pedig nagyfokú autonómiával rendelkező településlánc felett rendelkezhetnek.

zsido.com

Forrás: TOI

  • Küldés emailben