Tegnap éjjel tűz ütött ki a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagógájában. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Az épület súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóraszekrénye, benne mindhárom Tóra, táleszek, imakönyvek is elégtek – közölte a Mazsihisz.

A tűz kialakulásának okát egyelőre nem tisztázták, a vizsgálatok után derül ki, hogy mi okozhatta az épületben kitört tűzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy elektromos meghibásodás, és nem külső körülmény okozta a lángok kialakulását.

A Thököly úti villát a 20. század elején építettek át ortodox jellegű zsinagógának. A főváros legnagyobb kerületének öt zsinagógájából ez az egy maradt fenn, amely egyúttal az ország „legnagyobb mártíremlékműve”, mivel a holokauszt idején a szemben lévő nyilasházból ide kísérték át az elfogott, megkínzott zsidókat, és a pincében, illetve a templomhelyiségben tarkón lőtték őket.

A zuglói, egy hatalmas hagyományokkal, és történelmi múlttal rendelkező zsinagóga, amelynek imakönyvei, valamint Tóratekercsei is felbecsülhetetlen eszmei értékkel bírtak – olvasható a Mazsihisz honlapján.

zugl___1

Az EMIH ezúton is felajánlja segítségét a bajba jutott közösségnek. Köves Slomó lapunknak azt mondta, Tóratekercset is fel tudnak ajánlani arra az időszakra, amíg a helyreállítások tartanak, valamint imakönyvekkel  és más szertartási kellékekkel is segítenék a közösség tagjait.

Kép forrása: Mazsihisz

Megszakítás