Közel 1 millió izraeli vesztette el az állását a járvány kitörése óta

A kormány a gazdasági helyzet súlyossága miatt nem támogatta az egészségügyi minisztérium által javasolt szigorításokat.

Az egészségügyi minisztérium szakértői ötven főben korlátozták volna a résztvevők számát a különféle rendezvényeken. A járvány elleni védekezést koordináló kabinet tagjai szerint az összejövetelek lemondása újabb csapást jelentene a gazdaságra. Egy másik javaslat szerint bevezetnék a “távvizsgákat” a felsőoktatásban a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, de végül a tanácskozás döntések nélkül ért véget. A kabinet ma ismét összeül a vitás kérdések rendezésére.

A június eleje óta ismét gyorsabban terjedő járvány sajátossága, hogy az egyre magasabb esetszám ellenére alig emelkedik a súlyos betegek, és a lélegeztetőgépre szorulók száma, ami a korlátozások ellenzői szerint feleslegessé teszi az újabb óvintézkedéseket.

Közben az fertőző betegségekkel foglalkozó orvosokból álló szövetség vasárnap arra figyelmeztetett, hogy növekszik az új vírushordozók átlagéletkora, és azonnali beavatkozásra van szükség, különben elveszítik az események kontrolálásának lehetőségét.

A szakemberek a tesztelések számának növelését, valamint a fertőzöttek korábbi társas érintkezéseinek gyors feltérképezését javasolták, valamint a betegeket kezelő személyzet jobb védelmét és a hatékony gyógyszerek jegyzékének összeállítását kezdeményezték.

Beni Ganz védelmi miniszter elrendelte további szállodák megnyitását a koronavírus-hordozók, és a karanténra kötelezettek számára. A katonaság jelenleg hat létesítményt üzemeltet fertőzötteknek, és olyanoknak, akiket otthonukban nem tudnak megfelelően elszigetelni.

Hírek szerint közel egymillió izraeli vesztette el munkahelyét, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra a 9 milliós Izraelben a járvány kezdete óta, ami az utóbbi évtizedek legnagyobb munkanélküliségét jelenti.

A több mint három hónappal ezelőtt bevezetett sürgősségi intézkedések lejártával a márciusban és áprilisban munkájukat elvesztők közül 134 000 izraeli maradna állami támogatás nélkül júliusban, és további 128 000 ember csak részleges munkanélküli-ellátásban fog részesülni. A pénzügyminisztérium csak július közepére ígéri a döntést az ellátások esetleges meghosszabbításáról, és ha nem sikerül ideiglenes megoldást találni, akkor három napon belül körülbelül 262 ezer izraeli marad jövedelemforrás vagy megfelelő pénzügyi támogatás nélkül.

A szombaton elvégzett 10 493 teszt 3,8 százalékánál találtak vírushordozóra, ami meghaladja a korábban mért arányokat, azért a szakemberek járvány terjedésének gyorsulásától tartanak.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben