Kérdés: van-e közük a zsidóknak ahhoz a területhez, amelyen az első és a második Szentély állt?

Ismét a jeruzsálemi Templom-hegy és a zsidó nép kapcsolatával foglalkozik az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális ügyekért felelős szervezete, az UNESCO. Jordániai és palesztin szervezetek arra törekszenek, hogy a világszervezet hivatalosan is jelentse ki: a zsidóknak nincs közük a Templom-hegyhez. Ami elég érdekes ötlet, hiszen a Templom-hegy a zsidóság legszentebb helye, ahol az első és második Szentély állt. Külső támfalának épségben maradt, nyugati része a Siratófal. De hát fogadott már el olyan határozatot az UNESCO, ami alapján a zsidóknak a Siratófalhoz sincs közük.

Az izraeli külügyminisztérium világszerte azon dolgozik, hogy ez a határozat – mely azzal is megvádolja a zsidó államot, hogy szisztematikusan rombolja a muzulmán szent helyeket – ne kapja meg az elfogadásához szükséges mennyiségű szavazatot.

A voksolásra – melyen a 21 tagország képviselői lesznek jelen – az UNESCO Világörökség Bizottságának soron következő ülésén kerül sor. Az izraeli diplomaták igyekeznek rávenni a képviselőket, hogy ne támogassák a tervezetet, nehogy megismétlődjön az az áprilisi eset, amikor a bizottság elítélte az „izraeli agressziót a Templom-hegyen”, és jogtalannak tartott minden zsidó igényt a területtel kapcsolatban, beleértve a Siratófalat is.

A jordániaiak és a palesztinok által megfogalmazott mostani tervezet szövege követeli a Templom-hegy és az azon épült Al-Aksza mecset státuszának visszaállítását az 1967 előtti állapotoknak megfelelően. A Hatnapos Háború során Izrael felszabadította a jordániai megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemet és egyesítette a fővárost. Ekkor került a Templom-hegy izraeli fennhatóság alá, bár Izrael továbbra is a jordániai vallási felügyelet, a Waqf kezelésében hagyta az iszlám szent helyeket.

A tervezet azt is indítványozza, hogy szüntessék meg a zsidó jelenlétet a hegyen, mivel állításuk szerint az kizárólag a muzulmánok számára szent, a Siratófallal együtt. Egy hasonló követelés 2015. októberében már elbukott, legutóbb ekkor próbálták meg elfogadtatni az UNESCO-val ezt a határozatot.

A benyújtott szöveg kizárólag „megszálló erőként” utal Izraelre, és azzal vádolja a zsidó államot, hogy rendre megsérti a Genfi és Hágai Konvenciót, továbbá károkat okoz a történelmi épületekben és meggátolja azok felújítását.

Izraeli források szerint hamarosan a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon is eljárást akarnak indítani Izrael ellen a „Templom-hegyen elkövetett jogsértések” ügyében.

„Azt gondolhattuk volna, hogy a határozattervezet kapcsán az Izrael és a világ zsidósága által megfogalmazott kritikák miatt, illetve a korábbi kudarcból tanulva – amikor nem tudták meggyőzni a világ országainak vezetőit és külügyminisztereit állításaik valóságtartalmáról -, a palesztinok végre észhez térnek. Nem így történt, és ebből mindenkinek le kell vonnia a tanulságot ezzel a komplikált üggyel kapcsolatban. Komoly diplomáciai erőfeszítéseket tettünk, de a szavazás titkos lesz. Azt pedig mindenki tudja, hogy ez általában a palesztinoknak kedvez” – mondta Kármel Sámá HáKohén, Izrael UNESCO-ba delegált nagykövete.

Az izraeli külügyminisztérium is kiadott egy nyilatkozatot a jordániai-palesztin indítvánnyal kapcsolatban: „Az UNESCO elé terjesztett tervezet egy újabb rosszindulatú és tisztességtelen kísérlet arra, hogy megkérdőjelezzék Izrael és fővárosa kapcsolatát. Ez egy tendenciózus szöveg, mely reményeink szerint nem kapja meg a tagállamok többségének támogatását. Jeruzsálem Izrael örök fővárosa, és csakis Izraelé.”

Forrás: behindthenewsisrael

Megszakítás