Megalázó feltételeket szabtak az izraeli sportolóknak Abu Dhabiban.

Az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezendő cselgáncs világkupán nem engedélyezik, hogy az izraeli versenyzők ruháján megjelenjen az izraeli zászló, vagy bármilyen más, a zsidó államra vonatkozó utalás. Még az Izraelt jelző ISR felirat sem szerepelhet sehol, győzelmük esetén pedig nem játsszák le az izraeli himnuszt, a Hátikvát.

A győzelmekre pedig nagy az esély, mert az izraeli dzsúdósok nagyszerű formában vannak, egy héttel ezelőtt az éremtáblázat első helyére juttatták Izraelt három arany, egy ezüst és egy bronzéremmel a taskenti nagydíjon. A legeredményesebb dzsúdós, az olimpiai harmadik helyezett Ori Szászon is a csapat tagja. Ő már rutinosan kezeli a megkülönböztetést, mert Rióban egyiptomi ellenfele nem fogadta el kinyújtott jobbját. Az egyiptomi sportolónak ezt követően távoznia kellett az olimpiáról.

A szervezők kikötötték, hogy az izraeli sportolóknak a Nemzetközi Cselgáncsszövetség, az IJF emblémája alatt kell versenyezniük. Izrael 12 versenyzőt indít a bajnokságnak otthont adó Egyesült Arab Emirátusokban, mely országgal nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata a zsidó államnak.

“Előírni, hogy az országot jelző szimbólumok nélkül versenyezzenek a sportolók, nem tartozik a nemzetközi sportszövetségek jogkörébe, melyek egyik feladata, hogy elválasszák a politikát és a sportéletet.” – írta Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnökének. “Azok az országok, melyek abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy egy nemzetközi sportrendezvény házigazdái lehetnek, kötelesek lehetővé tenni a résztvevőknek, hogy hazájukat a megfelelő tisztelettel képviselhessék és mindent meg kell tenniük biztonságuk érdekében.” – folytatta Regev.

A miniszter és az izraeli cselgáncsszövetség vezetősége végül úgy határozott, hogy engedélyezik a sportolók kiutazását Abu Dhabiba az őket érő diszkrimináció ellenére is, ahogy ezt 2015-ben is megtették, de Regev távol tartja magát az eseménytől.

“A célunk a 2020-as tokiói olimpiai részvétel, és ez a verseny ehhez szükséges. Az a legfontosabb, hogy sportolóink részt vegyenek e megmérettetésen és győzzenek, méghozzá egy olyan országban, ahol hallani sem akarnak Izraelről.” – nyilatkozta a cselgáncsszövetség szóvivője.

Forrás: Arutz7, TOI