Fair Play-díj az izraeli himnusz lejátszásáért

Rangos elismerést kap a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke és két arab sportoló, mert nem diszkriminálták az izraeli versenyzőt.

Az Egyesült Arab Emírségekben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs verseny keretében rendezendő gálán sporttörténelmi tettek végrehajtóit díjazza Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. Az ünnepségen Fair Play-díjat vehet át Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke és két versenyző az Abu Dhabiban csütörtöktől szombatig tartó Grand Slam-viadal előtt.

“Marius Vizer elérte azt, hogy a tavalyi, hasonló viadalra az arab szervezők izraeli dzsudokákat is meghívjanak. Ez korábban sohasem fordult elő, és ezért a sportdiplomáciai sikerért minden elismerés megilleti az IJF elnökét” – jelentette ki Kamuti Jenő, aki egy-egy arab és izraeli versenyzőt is Fair Play-díjjal tüntet ki azért, mert nem törődve a szokásokkal, a politikai és vallási ellentétekkel, részt vettek a versenyen.

Egy éve Abu Dhabiban a cselgáncs verseny résztvevői és nézői valóban olyan jelenet tanúi lehettek, amire korábban nem volt példa: az Egyesült Arab Emírségek fővárosában első alkalommal csendült fel a Hatikva dallama. A sporteseményen az izraeli versenyző nyert, ezért a díjátadó során lejátszották az izraeli himnuszt. Az rendezvényen készült felvételen jól látható, ahogy a kulturális és sport ügyekért felelős izraeli miniszter könnyezett a meghatottságtól.

Az idei viadalon 104 ország 603 versenyzője lép tatamira.

zsido.com

  • Küldés emailben