Bahreinbe látogatott Jeruzsálem főrabbija

Slomo Ámár találkozott az ország uralkodójával, továbbá kuvaiti, katari, jordániai, libanoni és egyiptomi vallási vezetőkkel is.

“A Közel-Kelet népei békét és jó kapcsolatot akarnak Izraellel, és ezt országaik vezetőinek félelem nélkül kellene képviselniük” – mondta a főrabbi, és kifejezte reményét, hogy az effajta találkozók a jövőben már nem számítanak majd különlegesnek. A főrabbi “Jeruzsálem áldását” küldte a bahreini uralkodónak, Hamad ibn Isza al-Kalifa királynak, melynek hatására “országa Izraellel való kapcsolata megszilárdul”. A találkozóra egy vallásközi konferencia keretében került sor, melyre a felsorolt muszlim országok mellett az Egyesült Államokból, Oroszországból, Indiából, Olaszországból és Thaiföldről is érkeztek egyházi elöljárók. A főrabbi látogatását hosszas diplomáciai és biztonsági egyeztetések előzték meg.

A zsidó állam hivatalosan csak két arab országgal –Egyiptommal és Jordániával – tart fent teljes körű diplomáciai kapcsolatot, ám a színfalak mögött egyre erősebb együttműködés zajlik Bahreinnel és több öböl-menti állammal, elsősorban a közös iráni fenyegetettség és a gazdasági érdekek miatt. Az utóbbi időben a titkos egyeztetéseket egyre inkább a zsidó állam nyílt támogatása váltja fel. “Miután Irán megbontotta a térségben fennálló rendet, és országokat szállt meg katonai erejével, ezért a régió bármely állama, beleértve Izraelt is, jogosult arra, hogy megvédje magát az ellenséges veszélyforrások megsemmisítésével” – jelentette ki Khalid al-Khalifa sejk, Bahrein külügyminisztere még 2018-ban.

Októberben az izraeli külügyminisztérium képviselője, Dana Benvenisti utazott hivatalos látogatásra Bahreinbe, egy biztonságpolitikai konferenciára. Júniusban szintén a királyság adott otthont Trump elnök békekonferenciájának, mely során az izraeli-palesztin konfliktust gazdasági eszközökkel megoldani próbáló tervvel álltak elő az amerikai szakemberek. Ezen a találkozón számos izraeli üzletember és újságíró is részt vett. Ekkor jelentette ki al-Khalifa király: “Izrael a régiónkhoz tartozó ország … és természetesen az is marad”. A király néhány éve hanukai ünnepséget is rendezett országa apró zsidó közösségének.

Júliusban Washingtonban egyeztetett az Iránnal kapcsolatos együttműködésről az uralkodó és Jiszráel Katz, izraeli külügyminiszter, melyről barátságos fotó is készült.

zsido.com

Forrás: TOI

  • Küldés emailben