A lubavicsi rabbi, aki méretre készít öltönyöket

Yosel Tiefenbrun a londoni Chábád közösségben nőtt fel kilenc testvérével együtt. Jesivába járt, rabbioklevelet szerzett, majd a Lubavicsi Rebbe küldötteként segítette a szingapúri zsidó közösséget. Ma Williamsburgban, Brooklyn legtrendibb negyedében vezet elegáns szabóságot, ahol több ezer dolláros, méretre szabott öltönyei iránt egyre nő az érdeklődés.

Az öltözködés már gyermekkorától kezdve érdekelte a rabbit, és szingapúri tartózkodása alatt divattervező iskolába is járt. Később beiratkozott London leghíresebb szabóiskolájába, a Savile Row Akadémiára, ahol a legnevesebb szabómesterek keze alatt tanult. Ezt követően megházasodott, s még két évig Szingapúrban dolgozott küldöttként, majd feleségével a Chábád New York-i főhadiszállása közelében telepedett le, a brooklyni Crown Heightsban.

Tiefenbrun elmondta, hogy gyermekkorában a női ruhák világa varázsolta el, ám idővel megértette, hogy vallásos zsidó férfiként nem tudna karriert építeni a női divat világában. Rájött azonban arra is, hogy a férfidivat sem feltétlenül szürke és unalmas, ott is kamatoztathatja kreativitását. A családját is megnyugvással töltötte el, amikor a férfiszabóság mellett kötelezte el magát, és teljes mértékben támogatták elképzeléseit. “Ezzel együtt tudtam, hogy milyen felelősséggel jár a legidősebb gyereknek lenni a családban. Példaként kellett szolgálnom a testvéreimnek, ezért én is jesivába mentem és rabbiképesítést szereztem. A nehézséget az jelentette a számomra, hogy egyszerre akartam rabbiként működni és a divatiparban dolgozni” – mondta Tiefenbrun.

Amikor megnyitotta a szabóságát, már saját klientúrája volt, akiket még tanulmányai alatt győzött meg tehetségéről. A közösségi média felületein is igen aktív Tiefenbrun csak a legjobb angol és olasz szöveteket használja és három-négy hónapot dolgozik egyetlen öltönyön. Az árszínvonal is ennek megfelelő: egy méretre szabott öltönyért legalább 4500 dollárt (1.35 millió Ft) kell a mesternél hagyni, de az előre gyártott elemeket is felhasználó darabokért is elkér 2200 dollárt.

“A klienseim legtöbbje a 30-as, 40-es éveit tapossa, és a legkülönbözőbb területeken dolgoznak. Ami közös bennük, hogy meg tudják fizetni az öltönyeimet és értékelik ezt a fajta luxust. Fontos a számukra, hogy ismerjék az öltöny készítőjét, és személyes kapcsolatban legyenek vele. Általában vezető pozíciót töltenek be: vállalatigazgatók, ügyvédek, izraeli high-tech cégek vezetői, de lehet bárki, akinek fontos egy minőségi öltöny. Van olyan kezdő ügyvéd kliensem is, aki sokáig gyűjtötte a pénzt, hogy méretre szabott öltönyt vásárolhasson nálam” – mondta Tiefenbrun.

Vallásos zsidóként Tiefenbrunnak különös gonddal kell eljárni a sáátnéz tilalmának ügyében.  “Ne ölts fel vegyes szövetet, gyapjút és lent együtt” (5Mózes 22:11) – a Tóra megtiltja, hogy gyapjú és lenszálak keveredjenek egymással egy szövetben, s ez nem ritkaság az öltönyanyagok között. “Használok sáátnéz anyagot, de csak nem zsidó ügyfelek számára. A gyapjút és lent keverő szövetek nagyon népszerűek és igen jó minőségűek, de meg lehet találni a módját, hogy mással helyettesítsük őket. Ilyen például a selyem-len vagy a pamut-len keverék. A sáátnéz anyagok leginkább a gallérkészítésnél használatosak. Zsidó ügyfeleim részére ezt pamuttal helyettesítem” – magyarázta a rabbi.

Tiefenbrun elmondta, hogy a vallásos, sőt a hászid világban is egyre nő az igény a kiemelkedő minőségű, divatos ruhadarabokra. “Mindenkinek fontos a jó megjelenés és a kényelmes viselet. Ez különösen igaz New Yorkra, ahol a hászidok a legkülönbözőbb foglalkozási ágakban is jelen vannak. A férfiak is elkezdtek egyre jobban odafigyelni, hogy mit és hogyan viselnek. De általánosságban is megnőtt a kereslet az igényesebb termékekre, legyen szó ételről, szivarról vagy whiskeyről. A luxus és a művészet a virágkorát éri, mert az embereket érdekli az elkészítés módja is, és élményt jelent számukra annak megismerése”.

A sikeres pályakezdést követően Tieefnbrun már a következő lépéseket tervezi. Szeretne nemzetközi márkává válni és konfekciós termékeket is felvenni a kínálatba. “Vannak elképzeléseim, de egyelőre hagyom az üzletet organikusan fejlődni. A célom, hogy stílust és jó ízlést közvetítsek a világ számára. Jelenleg méretre szabott öltönyöket készítő szabó vagyok, és belül mindig is az maradok, mert ez a szenvedélyem és ez a márka is alapvetően erről szól. A lényeg a kézművesség és a legapróbb részletekre való odafigyelés. A saját stílus és az elegancia”.

A williamsburgi szabóműhely falán ott függ a Lubavicsi Rebbe arcképe, melyet a mester nagyapja, Elazar Kalman Tiefenbrun festett. A festőművész nagypapa inspirációt jelent Tiefenbrun számára, ahogy spirituális mestere, a Rebbe is. “A Rebbe törekedett minél több emberrel kapcsolatba kerülni, hogy közelebb hozza őket a zsidósághoz. Rabbiként mindenben ő a példaképem. Fiatalember korában ő is nagyon divatosan öltözködött és odafigyelt minden részletre, de ez egyáltalán nem fontos a számomra. Nem úgy tekintek rá, mint egy divatikonra”.

zsido.com

Forrás: TOI

 

 

  • Küldés emailben