Csaknem 80 évvel azután, hogy a Kristályéjszaka elpusztította az akkor még Kelet-Poroszországban álló zsinagógát, nemrég átadták a szinte pontosan rekonstruált új épületet Kalinyingrádban, az egykori Königsbergben.

Az avatáson csaknem kétezren vettek részt, köztük Berel Lazar oroszországi lubavicsi főrabbi, aki felrakta a bejáratra a mezüzét – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. Az átadás másik fontos résztvevője egy helyi üzletember, Valdimir Katzman volt, aki az újjáépítést kezdeményezte és finanszírozta. Katzman egy Tóra-tekercset is elhelyezett a szentélyben.

2011-ben kezdődött az építkezés, miután a város átadta a területet a helyi zsidó közösségnek. Az új zsinagóga megtartotta az eredeti struktúráját, amely 46 méteres magasságával a XIX. század végén épült, berlini építészek tervei alapján. Az új zsinagóga méretében valamivel kisebb és egyes részleteiben különbözik a korábbi változattól. A teljes projektre csaknem 8 millió dollárt költöttek. A zsinagóga vallási célokat szolgál, de emellett oktatási és kulturális központként is funkcionál majd.

zsido.com

Kép: vosizneias.com, jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás