Komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be a skandináv országot is érintő magas terror fenyegetettségre való tekintettel.

Országszerte zártak be zsinagógákat Svédországban, válaszul a hivatalosan is rendkívül magasnak ítélt terrorfenyegetettségre – adta hírül csütörtökön a JTA.

A Zsidó Világkongresszus szerint azért van szükség a bevezetett biztonsági intézkedésekre, mert a svéd Nemzeti Terrorista Fenyegetettség Értékelésének Központja (NCT) szerdán „magas”, azaz a második legveszélyesebbnek ítélt fokozatra emelte a fenyegetettségi szintet. Lena Posner-Körösi, a svéd Zsidó Hitközség tanácsának elnöke úgy nyilatkozott a helyzet kapcsán, hogy tervek szerint naponta felülvizsgálják majd a zsinagógákról hozott döntést az ország aktuális biztonsági helyzetét mérlegelve.

Mats Sandberg, az NCT igazgatójának elmondása szerint a párizsi terrorhullámért magát felelősnek valló Iszlám Állam „Svédországot is lehetséges célpontként tartja számon”, és a rendőrség szerdai bejelentése szerint egy kőrözött férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki nemrég az országban „terrorista cselekmény kitervelése miatt”. Média értesülések szerint a gyanúsított iraki származású, és korábban Szíriában harcolt.

Svédországban közel 20 000 zsidó él.

zsido.com

Kép forrása: worldjewishcongress.org

 

Megszakítás