A párizsi gyilkos támadások egyik helyszíne a XI. kerületi zsinagóga környéke volt, ahol Mose Kohén rabbi szolgálja a közösséget. A fiatal rabbi, aki néhány évvel ezelőtt a Pesti Jesiva diákja volt, éppen sábáti vacsoráját fejezte be családja és barátai körében, amikor a drámai események zajlottak.

A COL weboldalnak adott interjúban Mose beszámolt a zsinagóga bezárásáról, a rendőri intézkedésekről,  és arról az üzenetről, melyet zsidóként közvetítenie kell mindenki számára.

Mose Kohén, Párizs XI. kerületének lubavicsi rabbija, éppen a péntek esti vacsoráról távozó vendégeitől búcsúzott, amikor hirtelen hangos szirénázásra lett figyelmes. „Éreztem, hogy valami rendkívüli dolog történt, de nem tudtam, hogy mi” – mondta el otthonában, néhány perccel azután, hogy véget ért a sábát. „Egyszerre hallottuk a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők szirénáit.”

„Nem sokkal később értesültünk a gyilkos támadásokról. Az egyik szomszédtól tudtuk meg, hogy a párizsi városvezetés arra kért mindenki, hogy maradjon otthonában, mert elképzelhető, hogy további terroristák vannak az utcákon. Az egyik vendégünk még azelőtt távozott, hogy a híreket hallottuk volna, de hála Istennek szerencsésen hazajutott.”

„Másnap reggel szokás szerint a zsinagógába indultam, de az utca le volt zárva. Kiderült, hogy az egyik támadás épp a zsinagógánk alatt történt. Valóságos csoda, hogy nem esett bajunk. Bele se merek gondolni, hogy mi történt volna, ha épp a támadás idején hagyjuk el az épületet”- folytatta a rabbi.

0.54483768376_151468

„A zsinagóga környéke nagyon népszerű a fiatalok körében, egész éjjel pezseg az élet az utcákon. A terroristák nyilván olyan helyszínt választottak, ahol mindig nagy a tömeg.”

„Miután világossá vált, hogy a rendőrségi zárlat miatt nincs esélyünk megtartani a szombati imákat az épületben, egy másik zsinagóga felé vettem az irányt. Azt nyitva találtam, de hamarosan ott is megjelent a rendőrség, és megkérte az imádkozókat, hogy hagyják el a helyszínt. Gyorsan befejeztük a muszáfot, és hazamentünk.”

A feszültség ellenére a rabbi délután ismét imádkozni indult. A zsinagógában arról beszélt a megjelenteknek, hogy a történtek ellenére meg kell erősödniük hitükben. „Meséltem nekik arról, hogy a hatodik lubavicsi rebbe milyen elszánt hittel szállt szembe a gonosz erőkkel. A messiási időket éljük, bíznunk kell az Örökkévalóban.”

Megkérdeztük, hogy vannak-e olyanok, akik a történtek hatására az Izraelbe vándorlást mellett döntöttek, de a rabbi nem hallott erről még senkitől.

Izrael szolidáris Franciaországgal

Binjámin Netánjáhu izraeli miniszterelnök a következőképpen reagált a párizsi eseményekre: „Izrael teljes mellszélességgel kiáll Francois Hollande elnök és a francia nép mellett a terror ellen folytatott közös küzdelemben. Részvétemet fejezem ki  Izrael népe nevében az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánok a sebesülteknek.”

Netánjáhu egy másik közleményében a következőket mondta: „Utasítottam az izraeli biztonsági és hírszerző erőket, hogy mindenben álljanak francia és európai kollégáik segítségére. Továbbá elrendeltem a külföldi izraeli és zsidó intézmények védelmének megerősítését.”

Érdemes megemlíteni, hogy még nincs egy éve annak a tragikus merényletnek, melynek során egy párizsi kóser üzletben gyilkoltak muszlim terroristák. A támadásban életét vesztette Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen and Francois-Michel Saada.

 

Megszakítás