„Hit és túlélés”, erre a koncepcióra építették fel a brooklyni holokauszt múzeum nem szokványos kiállítását. Azoknak a zsidóknak az emlékét is ápolja, akik még a halál árnyékában is megtartották vallásukat, ez a megközelítés általában kevésbé hangsúlyos más múzeumokban.

Az Amud Aish Memorial Museum három éve működik, messze New York szokásos látványosságaitól. Elsősorban az ortodox zsidóság holokauszttal kapcsolatos történetével foglalkozik. A gyűjteményben megtalálhatóak levelek, naplók, fényképek és vallási tárgyak, mint a titokban viselt imaköpeny – olvasható a ynetnews.com tudósításában.

A legtöbb tárgyat adományozták a múzeumnak, korábban pincékben, padlásokon pihentek, mert más múzeumnak nem adták volna oda – mondja az intézmény egyik munkatársa. A gyűjtemény egyik fontos darabja Hillel Seidman híres naplójának eredetije, amit a varsói gettóban írt. Seidman 1995-ben halt meg, családja csak ennek a múzeumnak volt hajlandó átadni a különleges dokumentumot, mert Seidman úgy érezte más intézmények a történtek vallási aspektusával nem foglalkoznak.

Az Amud Aish jelenleg ideiglenes helyen működik. Már készültek tervek egy 11 millió dollárból létrehozandó állandó intézményre a Borough Park környékén, ahol sok  ortodox zsidó él. Tova Rosenberg a Museum of Jewish Heritage munkatársa is méltatta az Amud Aish tevékenységét, amely megmutatja a zsidók spirituális ellenállását, azokét a zsidókét, akik még a koncentrációs táborokban is megtartották a vallásukat. Ez az, amit más múzeumok nem ábrázolnak – mondja Rosenberg.

zsido.com

Kép: ynetnews.com