Az idei Izrael-díj várományosai a Tórahű szakirodalom terén

 

Az izraeli Függetlenségi Napon kiosztott állami díjak (hasonló a magyar Kossuth díjhoz), az ún. Prász Jiszráél – idei várományosai között találunk két vallásos, ortodox professzort – akik mindketten a kétévenként kiosztott – a Tórahű irodalom művelőinek adott díjat kapják.

Professzor Ábrahám Steinberg, aki tulajdonképpen orvos, neurológus a jeruzsálemi vallásos Sááré Cedek kórházban – annak idején a Schlesinger Insitute a Háláchá-hű orvostudomány művelői igazgatója volt és a téma nagy szakértője. Most a díjat az általa szerkesztett Halachikus orvosi enciklopédia körül végzett tevékenységéért kapta, ami életműve. Ebben a professzor felöleli a téma minden oldalát, orvosi, háláchikus és törvényes szempontból. Steinberg a téma nagy szakértőjének számít – nagy rabbik gyakran kikérik tanácsát mielőtt ilyen kérdésekben pászkenolnak.

A másik kitüntetett – Mordecháj Breuer rabbi – több tudományos mű szerzője a vallási irodalom terén. Főleg nevelőként vált ismertté de főműve a Biblia hangjegyeiről (Táámé Hámikrá) a szakma osztatlan lelkesedésével találkozott. Ugyancsak Breuer professzor közzétett három tudományos kutatást a tibériási és babilóniai mászóra fejlődéséről és kutatta a Keter Árám Covát is.

 

„Imahely” vagy mecset a jeruzsálemi héber egyetemen

 

Az ott tanuló 1500 moszlim arab diák kívánságára a jeruzsálemi héber egyetemen rövidesen mecsetet létesítenek, mégpedig kettőt. Az egyik a Scopus hegyi campusban lesz, míg a másik a Givát-Rám campusban.

A moszlim diákok évek óta követelik jogukat egy imaház létesítésére, amit ez idáig az egyetem vezetősége elhárított. Az elmúlt héten az egyetem diák-dékánja, Ávigdor Seinán professzor, közölte az arab diák-szervezet elnökével, hogy az egyetem elhatározta: „imahelyet” létesít a számukra, az egyik teremben.

Hívja a vezetőség, ahogy akarja – ez mecset lesz a javából – mondják az arab diákok.

A moszlim mecsetekben nincsenek faragott képek és ennélfogva ez nem számít bálványimádásnak a zsidó vallás szemében. A hebroni Machpéla barlangban ahol a hagyomány szerint az ősapák és ősanyák vannak eltemetve és így a zsidóság egyik legszentebb helyének számít – aktív mecset működik, amelyben péntekenként a moszlimok ájtatoskodnak – és szombaton a zsidók.

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 22. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás