Zsidó Tudományok Szabadegyeteme
Tavaszi szemeszter
Hallgatóink beszámolnak
Intellektuális kalandozás

Mi is az a ZSTSZ? Az autentikus zsidó tudományok forrása? Apropó, hogy zsidó klasszikusok megjelenjenek magyar fordításban? Szórakozás?
Intellektuális kalandozás egy ismeretlen világban?
Ha az ember hajlandó rászánni a vasárnapjait, különleges élményben lehet
része a ZSTSZ kurzusain. A legegyszerűbb dolgoktól, a legbonyolultabb
filozófiai kérdésekig minden terítékre kerül, hogy az ember közelebb
kerülhessen a hagyományokhoz, a gyökereinkhez.
Akácz Zoltán

„Szerencsésnek érzem magam”

A Zs.T.Sz.-en mindenkinek van helye és lehetősége, aki tanulni akar. Tantárgyaink: Biblia, Zsidó filozófia, Kabbala. A biblia tanulása a már gyermekkorban tanultak – szülői ház, balassagyarmati chéder, Anna Frank Gimnázium- ismétlése, felfrissítése, illetve mélyebb értelmezése. A zsidó filozófia és a kabbala új ismeretek megszerzését, megértését és a hallottak megfelelő helyére kerülését jelentette.

Ebben tanáraink: Oberlander Baruch, Köves Slomó, Nógrádi Bálint segítettek káprázatos előadásaikkal, hihetetlen türelmükkel, megértésükkel. Ezen a szemeszteren tantárgyaink között liturgia valamint tóramagyarázat is szerepelt, bizony a pontozatlan rási betűk olvasása és értelmezése okozott egy kis izgalmat, fejtörést. Ami a létszámot illeti, egyre többen vagyunk, ugyanis hírét visszük annak a sok jónak, amiben ott részünk van az oktatáson kívül, a bőséges, finom ellátásnak, az évenként kétszeri pilisi hétvégéknek valamint a tokaji 3 napos kirándulásnak, amely híres rabbik sírjainak meglátogatásával, a mádi zsinagóga megtekintésével volt egybekötve. Olyan gondosság, odafigyelés tapasztalható minden kis részletben, amitől nagyon fontosnak, megbecsültnek érezhetjük magunkat. Ezt mutatja az is, hogy előadásaikon kívül vendégelőadókat is hallgatunk.

Igazán szerencsésnek érzem magam, amiért részem lehetett a leírtakban.

Várom a nyári kéthetes intenzív tanfolyamot, majd az ősszel kezdődő ötödik szemesztert.

Friedmann Éva
Mindig motiválva vagyok

Harmadik szemesztere vettem részt a Zsidó Tudományok Szabadegyetemén és tervezem, hogy a következő három szemeszterre is eljárok. Hogy miért? Talán azért, mert úgy fejlődik a ZSTSZ, mint a hallgatók, lásd, mára eljutottunk oda, hogy különböző tudásszinteken tanulhatunk különböző témákban. Talán azért, mert mindig motiválva vagyok a fejlődésben, – pl. tanuljam meg minél előbb a Rási által használt betűket olvasni, hogy magyarázatait eredetiben olvassam és ezáltal tanuljam a hébert, hogy fordítani is tudjam vagy akár érdekes vendégelőadót aktuális témákban hallgathatok a napi tanulás után. Talán azért, mert az ősi zsidó források megismerése által megismerhetek számos gondolatot, amelyen érdemes elgondolkodni. Talán azért, mert bármelyik szemeszterben elkezdhető, de legfőképpen azért mert szeretek a csendes budai óvodai környezetben tanulni.

Sz. M.
Kitartást meríteni

Nagyon nehéz öt sorban megfogalmazni, hogy mit is jelent számomra a
Zs.T.Sz. Hiszen 2003. februárja óta, mikor elkezdtem az első
szemesztert s azóta már a negyediket is befejeztem- nagyon sokat
változott az életem. De talán ami a legfontosabb számomra, hogy az
ott tanult, hallott dolgok, a többezer éves tanítások milyen hihetetlen
lelki és szellemi táplálékot nyújtanak ma is 2004-ben. Talán ez a
legfontosabb számomra, hiszen ebből tudok erőt, kitartást meríteni a
hétköznapokban. Hiszem, hogyha a lélek megkapja táplálékát, az
anyagi világban is sokkal jobban boldogulhatunk!

Raj Ágnes

Megjelent: Egység Magazin 14. évfolyam 54. szám – 2014. augusztus 3.