Befejeződött a mekneszi zsidó temető renoválása – adja hírül a Jewish Telegraphic Agency. Az állami finanszírozással megvalósult beruházás csak egy része annak a programnak, amelynek keretében az észak-afrikai királyság számos zsidó műemléke megújul. A zsidókkal igen szívélyes viszonyt ápoló uralkodó már a múltban is többször nyújtott segítséget a Marokkóban élő ősi közösségnek, és az Izraellel megkötött diplomáciai egyezmény aláírása óta új lendületet vett a felújítási hullám.

A Mekneszben fekvő, évszázadok óta működő és mintegy negyvenezer négyzetméteres területet elfoglaló zsidó temetőben több ezer ember talált végső nyugalomra. Izraelből rendkívül sok turista érkezik Marokkóba, elsősorban olyan zsidók, akiknek onnan vándorolt a családja a zsidó államba. Közülük sokan keresik fel a temetőket, hogy leróják kegyeletüket őseik előtt. Mekneszben ma már csak néhány zsidó lakik, de a látogatók száma folyamatosan növekszik.

Gibraltártól rövid hajóút Marokkó: 18 tény a marokkói zsidóságról

A zsidó világ egyik legjellegzetesebb közösségét mutatjuk most be: zsidók Marokkóban.

Marokkóban egykor 350 ezer zsidó élt, többségében az ország északi részén, ahol nagyon sok, 1492-ben Spanyolországból elűzött zsidó telepedett le. A zsidók viszonylagos nyugalomra leltek az országban, de időről időre Marokkóban is üldöztetésnek voltak kitéve. Mekneszben például 180 zsidót öltek meg egy 1728-ban rendezett pogrom során muszlimok, majd 1790-ben történtek országszerte hasonló esetek az uralkodó, Jazid szultán ösztönzésére.

A pusztítás és vérontás mellett számos zsinagógát is elkoboztak a közösségtől, majd mecsetként használták tovább az épületeket. 1811-ben és 1894-ben is pogromhullám sújtotta a zsidókat, majd Izrael függetlenségének kikiáltása után ismét nehézzé vált a sorsuk. Némi megkönnyebbülést a francia uralom hozott, melynek során a zsidók nagy számban tették magukévá a franci nyelvet és kultúrát. Izrael megalapítása és a franciák kivonulása felgyorsította a zsidók kivándorlását, akik elsősorban Izraelbe távoztak, de sokan választották Franciaországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is.

Meknesz egykor 15 ezer fős zsidó közössége a hetvenes évekre szűnt meg, a zsidó múlt nyomai ennek megfelelően egyre inkább elenyésznek.

VI. Mohamed király 2010-ben hirdette meg az ország zsidó öröksége feltámasztásának programját. Több zsinagóga és temető mellett megújult a casablancai zsidó múzeum és az Essaouirában működő zsidó kulturális központ is.

Napjainkban már csak 2500 zsidó él Marokkóban. A Donald Trump elnök által tető alá hozott, az arab világ és Izrael kapcsolatát rendező Ábrahám-egyezmény keretében Marokkó is teljes körű diplomáciai kapcsolatot létesített Izraellel. A két ország között 1994-ben, az oslói békefolyamat kezdetén egyszer már elindult a közeledés, azonban ez a kétezres évek legelején, a második intifáda alatt megszakadt.

Héberül akarnak tanulni a marokkóiak

A marokkóiak szeretik a nyelveket és a legtöbbjük több nyelven beszél.

Az új keletű barátság igen széles körű és a diplomácia mellett a gazdasági, kulturális és védelmi együttműködés is nagy szerepet kap. A turizmus fejlődése kimagasló, ebben az évben már kétszázezer izraeli turista érkezésére számítanak Marokkóban. A kölcsönös érdeklődést jól példázza, hogy a közelmúltban mind az izraeli, mind a marokkói légitársaság közvetlen járatokat indított a két ország között.

Fotó: Wikipédia